Philips 52 inch 3D scherm, zonder brilletje

3dtv_Philips.jpgOver twee jaar kijken we de WK voetbal in Zuid-Afrika niet in HD, maar in 3D. Tenminste, als het aan Philips ligt. Hun nieuwe 52 inch driedimensionale scherm is auto-stereoscopisch.  Dat wil zeggen dat je er naar kunt kijken zonder suf 3D-brilletje en toch het effect beleeft dat de penalty rechtstreeks de huiskamer in worden geschoten. Helaas kan het scherm geen nog tweedimensionale tv-beelden vertonen. Het is meer een reclame-gimmick met ‘stopping power’, bedoeld om voorbijgangers een winkel binnen te lokken met een verrassend 3D-effect.

Philips’ WOW-techniek ziet er in de praktijk indrukwekkend uit. Een voorbeeld was in januari al op de Consumer Electronics Show te zien met een groot scherm dat uit negen losse panelen bestaat. Bill Gates himself kwam nog even bewonderend kijken, maar had net geen 150.000 dollar op zak om de 3D-muur mee te nemen.  Misschien is deze 52 inch variant wel betaalbaar en houdt Bill geld over voor de nieuwe iPhone, die straks getoond wordt door zijn concurrent Steve Jobs. Daarover later meer.

WOWvx_Compositor_screenshot.jpgOndertussen leer je hier hoe gewone 2D-beelden omgezet kunnen worden in 3D. Philips gebruikt daarvoor een softwarepakket (WOWvx Compositor) en de bijbehorende Bluebox, waarin voorwerpen in een driedimensionale jas gegoten worden.

    • Marc Hijink