Waakhond zit zelf in ‘fout’ pand

Het kantoorpand waar het Bureau Financieel Toezicht is gevestigd, dat dubieuze vastgoedtransacties heeft opgespoord, blijkt zelf onderwerp te zijn van justitieel onderzoek.

Het pand aan de A27 bij Utrecht werd in 2007 verkocht via een zogenaamde ‘ABC-transactie’. Voormalig Bouwfondsdirecteur Jan van V., hoofdverdachte in het onderzoek naar fraude met vastgoed van Philips Pensioenfonds en Bouwfonds, verdiende er in een dag ruim 2,5 miljoen euro mee.

De combinatie van ABC-transactie – waarbij een pand in korte tijd meerdere keren wordt verkocht – en een opmerkelijke waardestijging, is een signaal dat er iets aan de hand is.

De toezichthouder deed in 2006 zelf intensief onderzoek naar ABC-transacties. Daarbij kwamen onder meer misstanden in beeld bij twee Rotterdamse notarissen die worden verdacht van betrokkenheid bij hypotheekfraude.

De onderzoeksmethode van het Bureau Financieel Toezicht is inmiddels overgenomen door de Belastingdienst. De fiscus onderzoekt alle ABC-transacties tussen 2003 en 2007. Het onderzoek maakt deel uit van het project Nokvorst, een langlopend onderzoek naar misstanden in de vastgoedwereld.

Dubieuze deals: pagina 25

    • Jan Meeus
    • Tom Kreling