Televisie Voorkeur

Ken Stott als politieman Rebus, in Resurrection Man, Canvas, 20.40-21.50u.

Actualiteiten

Nova. Was het crime passionnel of eerwraak? Gesprek met de moeder en de schoonzus van Zeynep Boral, die vorig jaar door haar man werd doodgeschoten op het station van Alkmaar. Meteen daarna pleegde hij zelfmoord. En een item over de nieuwe fase in de race om het presidentschap van de VS, nu Hillary Clinton zich vermoedelijk terugtrekt als kandidaat. Ned.2, 22.15-22.45u.

Informatief

Kop dicht, voetballen. Documentaireserie over hangjongeren die samen in een voetbalteam zijn gestopt, in de hoop dat ze door het teamsporten en de individuele begeleiding uit de problemen zullen blijven. Vierde aflevering. De Antilliaanse Jamir wordt de nieuwe aanvoerder. Bij vechtpartijen is hij vaak degene die de partijen uit elkaar haalt, maar wanneer bij een wedstrijd de grensrechter partijdig lijkt, kan ook Jamir zich niet beheersen. Ned.2 16.05-16.35u.

documentaire

Vrije radicalen. Derde van vijf korte documentaires over radicaliserende jongeren. Vandaag over Joeri Katgerman, een jongen van 19 die sinds zijn veertiende geregeld op het verkeerde pad is beland. Ned.2, 16.35-17.00u.

Natuur

Wild China. Zesdelige serie over de natuur in China. China is zo groot dat het klimaat er varieert van bijna arctisch tot tropisch. Als gevolg hiervan heeft het land een verbazingwekkend aantal verschillende landschappen met een eigen flora en fauna. Vandaag over het dak van de wereld: Tibet. BBC 2, 18.35-19.35u.

Spanning

KRO Detectives. Wie geen zin heeft in voetbal, kan de hele avond detectives kijken. Afleveringen van de Britse series Rosemary and Thyme (Ned.1, 19.05-20.00) en Midsomer Murders (Ned.1, 20.30-22.15u.) en Poirot (België 1, 23.25-1.05u.) en de Schotse detective Rebus (België 2, 20.40-21.50u.)

Kunst en cultuur

Minotaur. Uitvoering van Minotaur, een opera van een van de belangrijkste hedendaagse Britse componisten, Sir Harrison Paul Birtwistle (geb. 1934). Naar de Griekse mythe over de stier Minotaurus die gevangen zit in het labyrint op Kreta. Uitgevoerd door koor en orkest van de Britse Royal Opera House o.l.v. Antonio Pappano. Solisten: bas John Tomlinson, bas/bariton Johan Reuter en mezzosopraan Christine Rice. BBC 2, 20.35-22.00u., deel twee volgt op BBC 2, 23.35-0.35u.

Amusement

Absolutely Fabulous. Een nieuwe aflevering van deze hilarische Britse comedy, met Jennifer Saunders en Joanna Lumley. Ned.3, 22.25-23.00u.

Amsterdam Comedy Festival. Eerste deel van een tweedelig sfeerverslag van de eerste editie van het Amsterdam Comedy Festival, dat plaatsvond op 31 mei en 1 juni in de Melkweg te Amsterdam. Met onder anderen Jan Jaap van der Wal, Theo Maassen, Ronald Goedemond, Daniel Arends, Micha Wertheim en Raoul Heertje. Ned.3, 23.00-23.40u.

Sport

Derby Day. Rechtstreeks verslag van de paardenkoersen in Epsom, Groot-Brittannië. De Derby is de belangrijkste racedag van het jaar. BBC 1, 14.00-17.30u.

Roland Garros. Rechtstreeks verslag van de finale vrouwen enkel van het toernooi in Parijs. Ned.1, 15.00-17.17u.; Canvas 15.00-17.25u.; samenvatting Canvas, 23.20-0.10u.

NOS: EK voetbal: Zwitserland-Tsjechië. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag en een nabeschouwing van de openingswedstrijd Zwitserland-Tsjechië. Ned.1, 17.25-20.00u.

NOS: EK voetbal: Portugal-Turkije. Voorbeschouwing, wedstrijdverslag met analyse in de rust en nabeschouwing. Ned.1, 20.25-22.45u.

Studio Sportzomer. Jack van Gelder bespreekt in Château de Duillier in Zwitserland het EK, vandaag met Yvon Jaspers, Jack Spijkerman, Sef Vergoossen en Danny Blind. Ned.1, 22.45-23.40u.

nrc.tv

nrc kamatube aan de bar in Gent. In de derde aflevering van nrc kamatube brengt Kamagurka een mysterieus bezoek aan zijn stamcafé in Gent. „Het is eigenlijk mijn huis want ik woon hier al heel lang”, zegt Kamagurka. Ook op nrc.tv: nrc rocks op Pinkpop en nrc kookt over gewokte asperges. Te zien via nrc.tv, nrc.nl en nrcnext.nl