Show met friet

Foto AP Belgian designer Dries Van Noten pose before an interview during his visit to New York, Monday June 2 , 2008. Van Noten, 50, will receive the award of International Designer of the year from the Council of Fashion Designers of America during the organization's gala tonight in New York, recognizing the outstanding achievements of designers. (AP Photo/Bebeto Matthews) Associated Press

Wie: Antwerpenaar Dries van Noten (1958). Gevierd ontwerper van mannen- en vrouwenmode en accessoires.

Waarom: Ontving afgelopen week in New York de modeprijs ‘International Designer of the Year’ van de Council of Fashion Designers of America. Ze noemen het de Oscar van de mode.

Stijl: Redelijk tijdloos, kleurrijk, bloemrijk, tikkeltje folkloristisch.

Inspiraties: Kan een bloem zijn, of een techniek als borduren. Vaak zijn het stoffen, vooral exotische: „Ik voel me een kunstenaar met stof.”

Carrière: Groeit op in de mode. Opa was kleermaker, vader en moeder hadden eigen modezaken. Dries bezocht al jong stoffenbeurzen. Studeerde aan de Koninklijke Academie van Antwerpen. Ontwierp vervolgens pyjama’s, kinder- en tenniskleding. Begon carrière met mannenmode.

Doorbraak: In 1986 in Londen als één van The Antwerp Six met academiegenoten: Marina Yee, Walter Van Beirendonck, Dirk Van Saene, Ann Demeulemeester en Dirk Bikkembergs. (Er waren er eerst zeven, maar Martin Margiela vertrok snel richting Parijs).

Avontuur: De Zes huurden samen een vrachtwagen, deelden één paspop en togen naar Londen. Met hun uiteenlopende stijlen kregen ze veel aandacht in de pers.

Winkelen: Van Noten opende in 1989 in Antwerpen Het Modepaleis, een fraaie modezaak die voorheen toebehoorde aan de concurrent van zijn opa. Hij heeft nu vijf winkels en wereldwijd zo’n vijfhonderd verkooppunten.

Bijzonder: Opereert als zelfstandig modebedrijf. Adverteert niet en hekelt persprietpraatjes. „Als ik mag kiezen tussen het openen van een winkel en werken in mijn tuin, dan blijf ik liever in mijn tuin.”

Bijzonder: Van Noten geeft bakken geld uit aan shows met lekker eten, sfeervolle ensceneringen (130.000 bloemen) en verrassende locaties waarvan een aantal memorabel zijn.

Zoals: Een mannenshow in de buurt van een frietkraam. De hele omgeving bleek naar patat te ruiken, om dit te verdoezelen werd friet uitgedeeld.

Legendarische show: Zijn vijftigste in oktober 2004. Toen veranderde een ruim honderd meter lange tafel na het jubileumdiner in een catwalk.

Hobby: Tuinieren in de tuin van zijn kasteeltje in Lier.

Maar: „Zelfs op de grasmaaier ben ik nog aan het ontwerpen,” vertelde Van Noten aan Elsevier.

Georgette Koning

    • Georgette Koning