See Buy Fly, lichte blessures in Lausanne en gratis borsten

Het Nederlands voetbalelftal heeft de tweede voorbereidingsweek achter de rug van het EK, dat vandaag begint. Een overzicht van zeven dagen hoofd- en bijzaken.

Zaterdag 31 mei

Bondscoach Marco van Basten heeft „een ietwat verdrietige mededeling”. Bij een training eerder die dag heeft Ryan Babel (Liverpool) zich zodanig geblesseerd dat hij niet meekan naar het EK.

Van Basten roept Khalid Boulahrouz op als Babels vervanger. De speler van Sevilla was eerder in de week als laatste afgevallen uit de voorlopige selectie van Oranje.

Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse supermarkten ongeveer 45 miljoen euro extra omzet maken als gevolg van het EK.

Zondag 1 juni

Het Nederlands elftal – niet in het oranje maar in lichtblauwe shirts – verslaat Wales in Rotterdam met 2-0. Doelpuntenmakers in de ‘uitzwaaiwedstrijd’: Arjen Robben en Wesley Sneijder. Van Basten is nu in het bezit van een na-oorlogs record. Als bondscoach won hij 32 duels, één meer dan zijn voorganger Dick Advocaat.

Maandag 2 juni

Een rustdag voor Oranje.

Ballentest bij het tv-programma Kassa. De Puma van 14,95 euro wordt als beste gekozen.

In de loop van de avond een meevaller voor Nederland, Frankrijk en Roemenië: aanvoerder Fabio Cannavaro, in 2006 gekozen tot beste speler van het WK en ’s werelds beste voetballer, raakt tijdens een training in Oostenrijk geblesseerd en gaat niet mee naar het EK. Jammer voor iedereen die van mooi voetbal houdt.

Dinsdag 3 juni

De Nederlandse ploeg arriveert in Zwitserland – alle spelers en begeleiders in donkerblauwe pakken, lichtblauw overhemd en dito stropdas. Veel spelers met gele See Buy Fly plastic zakken; toch nog even wat belastingvrij aangeschaft op Schiphol. Oranje neemt zijn intrek in hotel Beau-Rivage Palace in Lausanne, bij het hoofdkwartier van het Internationaal Olympisch Comité, aan het Meer van Genève. Daar verbleef Oranje ook in de voorbereiding op het EK 2004 en het WK 2006.

Fans die eind juni met vakantie zijn maar per se thuis een eventuele EK-finale met Nederland willen zien, kunnen een speciale annuleringsverzekering afsluiten. De premie ligt 1 procent hoger dan bij een normale annuleringsverzekering.

Woensdag 4 juni

Bij alle Nederlandse gezinnen valt een Veronica Magazine in de bus. Gemaakt met gasthoofdredacteur Robin van Persie, ‘de ster van Oranje’. ‘Win nieuwe borsten’, luidt op de voorpagina de aankondiging van een prijsvraag in het blad (binnenin: ‘Win een voetbalvrouw make-over – sms borst naar 4422’).

Een tankbeurt vanaf twintig liter bij Total wordt beloond met een EK-special van het tijdschrift Sportweek cadeau.

Bij elke 15 euro aan boodschappen bij Albert Heijn een speelgoedleeuwtje cadeau, een Welpie. Er hoort een Welpie-lied bij. Refrein: Alle Welpies helpen/we plakken ons wild/Geluk voor Oranje/heel Holland slaat op tilt.

Van Persie, herstellende van een blessure, traint voor het eerst mee met de groep. Hij verwacht fit te zijn voor de wedstrijd tegen Italië, maar denkt niet dat hij een hele wedstrijd kan spelen.

De Belgische voetbalcommentator Carl Huybrechts vertelt in het Belgische tijdschrift Humo dat hij bij het oefenduel Nederland-Denemarken (1-1) is geweest: „En ik heb nog eens gemerkt: de twee centrale verdedigers, Mathijsen en Heitinga hebben hoegenaamd geen internationale klasse.”

Donderdag 5 juni

Blessure tijdens de training voor Sneijder, die naar het ziekenhuis gaat voor onderzoek. Opluchting bij Oranje: het valt mee. ’s Avonds traint hij weer, maar apart van de groep, net als Arjen Robben.

In het tv-programma Nova College Tour is Johan Cruijff voorzichtig met uitspraken over Oranje. En wie wint volgens hem als het Oranje van het WK van 1974 tegen het EK-elftal van ’88 speelt? De aanvoerder van de WK-ploeg uit ’74: „Het elftal van ’74 was wel heel sterk. Ik denk dat je ze [van ’88] dat niet mag aandoen.”

Vrijdag 6 juni

Een enquête van de gratis krant Metro op de eigen website. Stelling: Het EK is nog niet begonnen en ik heb nu al genoeg van die Oranjegekte. Eens 67 procent, oneens 33 procent.