Roberto Tolentino

08031998. Karachi,Pakistan.NL, Cameraman Hockey. foto Vincent Mentzel Roberto Tolentino Mentzel, Vincent

EK voetbal

De begeleidingsstaf van het Nederlands voetbalelftal dat zich vanaf 7 juni mengt in de strijd om de Europese titel telt 23 mensen. Een van hen is Roberto Tolentino (56), de videoanalist. Hij is de man die bondscoach Marco van Basten van beelden voorziet van de komende tegenstanders van Oranje.

Wil Van Basten precies weten hoe de tegenstander de hoekschoppen neemt, de vrije trappen, de strafschoppen, of hoe de ‘looplijnen’ van een spits zijn tijdens een wedstrijd, dan kan hij bij Tolentino terecht. Vanuit alle gewenste hoeken kan de videoman zijn camera richten op bewegingen van tegenstanders. Maar ook van eigen spelers. De beelden komen op de computer, waarop hij dan een analyse kan samenstellen.

De Italiaan van geboorte werd in 1998 op voorspraak van Hans Jorritsma, de teammanager van Oranje, toegevoegd aan het begeleidingsteam. De oud-hockeybondscoach Jorritsma had Tolentino leren waarderen als videoman bij het Nederlands hockeyteam, waar hij sinds 1986 deel uitmaakte van het begeleidingsteam.

Voetbaltrainer Foppe de Haan haalde hem medio jaren negentig voor enkele demonstraties naar Heerenveen. Dat was volgens de huidige coach van Jong Oranje een openbaring. Spelers die zich niet makkelijk laten overtuigen, moesten na de videoanalyse wel toegeven wat ze fout hadden gedaan.

Voetbalanalyses zonder video en computer zijn ondenkbaar geworden. In het stadion van Manchester United, een van de rijkste clubs ter wereld, hangen dertien camera’s. Ze draaien onafgebroken, gestuurd vanuit een controlekamer, en nemen alles op, ook de situaties zonder bal. Kosten twee ton. Dat is vooralsnog te duur voor Oranje en Tolentino.

    • Guus van Holland