Politieke onrust laat olieprijs weer stijgen

De olieprijs heeft gisteravond een nieuw record bereikt van 139 dollar voor een vat van 159 liter. De stijging van bijna 9 procent op één dag werd veroorzaakt door een combinatie van politieke en economische factoren.

Kopers gingen massaal de oliemarkt op door de oplopende spanningen tussen Iran en Israël. De stijging werd ingeleid door opmerkingen van de Israëlische minister voor Transport Mofaz dat een aanval op Iran onvermijdelijk is als dit land doorgaat met het nucleaire programma.

Op hetzelfde moment verzwakte de dollar nadat bekend werd dat de Amerikaanse werkloosheid het hoogste peil bereikte in drie jaar. De dollar had het gisteren al te verduren toen president Trichet van de Europese Centrale Bank liet doorschemeren dat de bank de rente volgende maand zal verhogen.

Het record gold voor de Amerikaanse olie. Brent-olie uit de Noordzee eindigde de dag op 137,69 dollar, een stijging van ruim 10 dollar.

De markt werd nog meer uit balans gehaald door de voorspelling van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley dat de olieprijs binnen een maand zal uitkomen op 150 dollar per vat. De olieprijs is de afgelopen twaalf maanden al verdubbeld. Analisten van zakenbank Goldman Sachs speculeerden vorige maand over een olieprijs van 200 dollar per vat.

De stijgende olieprijs zal er dit weekeinde ook voor zorgen dat de benzineprijs in Nederland stijgt. Volgens UnitedConsumers zal de benzineprijs uitkomen rond de 1,661 cent per liter Euro 95.