Pindakazen

Calvé-pindakaas scoort het best en wordt door twee panelleden herkend. „Dit moet de pindakaas zijn waarmee heel Nederland is grootgebracht.”

Skippy 350 gram, € 3,23 Janneke VreugdenhilOp het eerste gezicht smooth. Maar er blijken vrij grove korrels pinda in te zitten die in de mond pindakaasvreemd aanvoelen. Je proeft de suiker, eveneens verdwaald. Pindakaas hoort niet zoet te smaken. Een Amerikaan? Vijfde plaats. Marjoleine de Vos Dit is de onnatuurlijkste: bijna éng gladde pasta met hysterische stukjes noot erin die meer voor een chocoladereep bedoeld lijken. De smaak is niet zo slecht. Wel weer dat onopgeloste zout. Derde plaats. Joep Habets Voor de liefhebbers van pindakaas met beet. Er zitten flinke, onregelmatige stukken pinda in een nogal vet aandoende pindazalf met een relatief zoute nasmaak. Een buitenbeentje tussen de andere pindakazen. Amerikaans, of zo? Derde plaats.

Euroshopper 600 gram, €0,83

Janneke Vreugdenhil Op een na lichtst van kleur. Weinig geur. Smaak heeft iets ranzigs. Doet denken aan de goedkope pinda’s die ik vroeger van mijn oma kreeg en waar ik zo veel van at dat ik op de achterbank onderweg naar huis moest overgeven. Voelt licht in de mond, niet al te plakkerig. Je proeft hier en daar een zoutkorreltje. Eko? Vierde plaats.

Marjoleine de Vos Eerst behoorlijk zoet, dan een zoute nasmaak, alsof het zout niet is opgelost in de supersmeuïge pasta. Niet vies. Maar wel zoet. Vierde plaats.

Joep Habets De zalvige pindakaas plakt nauwelijks aan het verhemelte. Hij is licht van kleur en heeft een minder pregnante pindasmaak met zowel een vleugje zoet als een pietsje zout. Het zou een ‘light’ of een als extra smeuïg verkochte pindakaas kunnen zijn. Geen favoriet, vijfde plaats.

Calvé 600 gram, €2,95

Janneke Vreugdenhil De donkerste in kleur. De meest gebrande in geur en smaak. Goeie crunch. Smaak heeft iets slaolie-achtigs en daarom maak ik mezelf wijs dat dit Calvé (met nootjes) is. Prima cement voor een Indische boterham met sambal en komkommer. Eerste plaats.

Marjoleine de Vos Veel stukjes noot in smeuïge pasta, wel een prettige beet. Ietsje branderige smaak en ook weer een pietsje zoet. Toch maar een tweede plaats.

Joep Habets De stevige pasta met een overtuigende pindasmaak zuigt zich tegen het verhemelte. Een vertrouwde smaak en vrij donker van kleur. Dit moet de pindakaas zijn waar Nederland groot mee is geworden, Calvé, maar wel met stukjes pinda. Gedeelde eerste/tweede plaats.

Albert Heijn 25% minder vet, 350 gram, €1,58

Janneke Vreugdenhil Erg plakkerig, niet voor beugelbekkies en kunstgebitten. Er zit suiker in, wat ik onnodig vind. Toch heeft-ie wel wat. Aardig spul voor wie van gladde pindakaas houdt. Ik ben geen connaisseur, dus moet ik gokken wat het is: AH huismerk? Tweede plaats.

Marjoleine de Vos Heel zoete brij die knerst tussen de tanden alsof er zand in zit. Lichte kartonsmaak. Duidelijk de minste.

Joep Habets De pindakaas, meer een zalf dan een pasta, heeft een timide smaak en geeft een zanderige knars tussen de tanden. Je moet pindakaas ook niet willen kauwen. Is dit de ‘light’ pindakaas van Albert Heijn? Vijfde plaats, ook om het ongewenste zoetje.

Bert Tabak Eigen Fabrikaat, 350 gram, € 2,00

Janneke Vreugdenhil Lichtst van kleur en grofst gemalen. Sterkste pindageur. Dit is de puurste, waarschijnlijk zuiver gemalen pinda’s. Maar ik mis gebrande aroma’s en bovenal mis ik zout. Vrijeschoolpindakaas. Derde plaats.

Marjoleine de Vos Dit is vast een biologische zonder toevoegingen: geen zoet, geen zout, pure pinda. Dat is wel lekker, maar het zijn wel van die grote, bleke pinda’s, met zo’n grote, bleke pindasmaak. De structuur is natuurlijk, prettig gemalen. Vooruit, de eerste plaats.

Joep Habets De bleekste pindakaas van het stel smaakt naar pinda’s uit de dop en de vliesjes zijn mee gemalen. Dit is vast een principiële pindakaas. Ambachtelijk gemalen, van biologisch dynamische pinda’s of anderszins verantwoord. In elk geval puur van smaak. Gedeelde eerste/tweede plaats.

Skippy 350 gram, € 3,23

Janneke VreugdenhilOp het eerste gezicht smooth. Maar er blijken vrij grove korrels pinda in te zitten die in de mond pindakaasvreemd aanvoelen. Je proeft de suiker, eveneens verdwaald. Pindakaas hoort niet zoet te smaken. Een Amerikaan? Vijfde plaats.

Marjoleine de Vos Dit is de onnatuurlijkste: bijna éng gladde pasta met hysterische stukjes noot erin die meer voor een chocoladereep bedoeld lijken. De smaak is niet zo slecht. Wel weer dat onopgeloste zout. Derde plaats.

Joep Habets Voor de liefhebbers van pindakaas met beet. Er zitten flinke, onregelmatige stukken pinda in een nogal vet aandoende pindazalf met een relatief zoute nasmaak. Een buitenbeentje tussen de andere pindakazen. Amerikaans, of zo? Derde plaats.

    • Productie Monique Snoeijen