Opstand Wegener tegen Mecom

De regionale kranten van Wegener, waaronder het Brabants Dagblad en De Gelderlander, maken zich grote zorgen over de journalistieke kwaliteit, de werkdruk en de aanhoudende bezuinigingen bij het concern. De hoofdredacteuren, redactieraden en redactiecommissies van alle kranten schrijven dat in een gezamenlijke verklaring die zij hebben opgesteld na overleg gisteren in Den Bosch.

Alle hoofdredacties en redacties zijn van mening dat „niet alleen het belang van de aandeelhouders de toekomst van Wegener kan bepalen”. Het dagbladconcern werd eind vorig jaar overgenomen door het Britse Mecom van zakenman David Montgomery. Mecom bezit ook regionale dagbladen in onder meer Duitsland, Denemarken en Noorwegen.

„Per kwartaal krijgen we nieuwe bezuinigingen opgelegd”, zegt hoofdredacteur Ron Lodewijks van het Brabants Dagblad. „Zo kunnen wij geen krant maken. Het is genoeg geweest. Wij kunnen niet waarmaken wat we onze lezers hebben beloofd toen we begin dit jaar overgingen op tabloidformaat.” Volgens Lodewijks is sprake van een vacaturestop bij de Wegener-kranten.

Mecom eist volgens de hoofdredacteur een rendement van 15 tot 20 procent van de regionale titels. „Het Brabants Dagblad haalt dat, maar veel andere kranten niet. Als wij nu moeten bezuinigingen om het rendement te verhogen, gaat dat ten koste van de kranten.”

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt de gezamenlijke verklaring „een ijzersterk signaal”. Bianca Rootsaert, NVJ-secretaris dagbladen: „Het komt op een moment dat het bedrijf door een interne machtsstrijd niet wordt geleid met alle gevolgen van dien.”

Wegener-bestuursvoorzitter Jan Houwert stapte in mei op. Directie en centrale ondernemingsraad (COR) van Wegener zijn verwikkeld in een conflict over zijn opvolging.