Oppositie Zimbabwe gehinderd

De Zimbabweaanse regering heeft gisteren een verbod uitgevaardigd op campagnebijeenkomsten van de oppositiepartij Movement for Democratic Change (MDC) in de aanloop naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 27 juni. Het verbod geldt voor „verschillende toekomstige bijeenkomsten” van de MDC en is voor onbepaalde tijd.

De presidentskandidaat van de MDC, Morgan Tsvangirai, werd gisteren voor de tweede keer in een week kort vastgehouden door de Zimbabweaanse politie. Tsvangirai werd gearresteerd toen hij op weg was naar een campagnebijeenkomst in het zuidwesten van het land, nabij de stad Bulawayo. Na enkele uren werd hij vrijgelaten. Woensdag werd Tsvangirai met veertien partijgenoten negen uur vastgehouden en ondervraagd.

Het verbod op campagnebijeenkomsten werd door de MDC veroordeeld als een „schaamteloze en wanhopige daad”. De MDC beschuldigde het regime van president Robert Mugabe, die sinds 1980 aan de macht is, van het moedwillig saboteren van de campagne van Tsvangirai. Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, op 29 maart, haalde Tsvangirai meer stemmen dan Mugabe.

Donderdag sommeerde de Mugabe-regering buitenlandse hulporganisaties hun werk stil te legggen, omdat enkele organisaties de oppositie zouden steunen. De Verenigde Naties riepen Zimbabwe gisteren dringend op om de maatregel meteen terug te draaien. „Het zal dramatische gevolgen hebben voor de bevolking van Zimbabwe als ze geen hulp kan ontvangen,” aldus een woordvoerder van het humanitaire bureau OCHA van de VN. (AP, Reuters)