Open doek voor theater op bord

Aan de Poel, Handweg 1, Amstelveen, 020 3451763, www.restaurantaandepoel.nl

Eten

Gastvrijheid

Entourage

Voor lekkerbekken zijn de duistere jaren begonnen. Wit heeft afgedaan in het trendy restaurant. Van vloer tot en met plafond prevaleren de donkere kleuren. In het Amstelveense restaurant Aan de Poel is zwart dominant. Theaterregisseurs houden van zalen als zwarte dozen. Alle aandacht gaat er naar de voorstelling. Als eetzaal heeft een zwarte doos iets onbestemds. Maar speelt in een restaurant de voorstelling zich dan niet op het bord af? Het theater op het bord is bij de koks van Aan de Poel in goede handen. Elk gerecht is fraai gepresenteerd en een open doekje waard. Daar waar de creaties ogen als kleine landschapjes is de invloed van tweesterrenkok Ron Blaauw merkbaar.

Niet alleen het oog krijgt wat het wil, ook de smaakpapillen vieren feest. De chef kiest geen voor de hand liggende combinaties van smaken. Zo wordt de heilbot geserveerd met een gelei van uiensoep. Het geheel is opgesierd met flintertjes decoratieve groente; een ruitje biet, een doorzichtig schijfje radijs en nog het een en ander. Het ziet er beeldschoon uit.

Het volgende gerecht doet daar niet voor onder. Het blanke filetje van de tong torst bevallig zijn eigen graat, er zit een bijna zwarte crème van paddestoelen bij en felgroene dubbel gedopte tuinboontjes. Separaat wordt een intense kippenbouillon geserveerd met als exotisch smaakaccent een wonton gevuld met gamba. En dan proef je ook echt gamba.

Zelfs het kalfsvlees heeft smaak bij Aan de Poel, geserveerd met opulente croutons, een kroketje met kalfsstoofvlees en bietenjus met mosterd.

De bekwame, en vooral zeer correcte bediening houdt de vaart erin. Uit eigener beweging vullen ze op tijd de glazen bij uit de fles Viognier, onze keuze uit de rijk gesorteerde wijnkaart met gewone en chique wijnen. Met 45 euro valt de wijn in dezelfde prijsklasse als het viergangen lunchmenu. Na de proeverij van frambozen, lekker maar minder bijzonder dan de rest, zien we op het aangename terras het leven aan de poel weer een stuk zonniger.

Joep Habets

Rectificatie / Gerectificeerd

Correctie

Bij de recensie van restaurant Aan de poel in Amstelveen stonden niet de juiste aantallen ballen als uitdrukking van de waardering vermeld. Niet drie keer vijf hadden er moeten staan maar vier voor het eten, vier voor de gastvrijheid en drie voor de entourage.

    • Joep Habets