Medewerkers: Theo Baart

Fotograaf Theo Baart

Fotograaf Theo Baart (50) verhuisde december 2004 van de Bijlmermeer naar Floriande, een nieuwe Vinex-wijk in Hoofddorp. Van de grote stad dus naar de biotoop van de middenklasse. In M een voorpublicatie uit zijn boek Eiland 7, waarin Baart de ontstaansgeschiedenis van zijn nieuwe woonomgeving beschrijft. ‘Aan Hoofddorp is niks mooi’, zegt de fotograaf. Maar voor wie belangstelling heeft voor de ruimtelijke ordening van Nederland is de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer heel interessant. ‘Hoofddorp is de proeftuin van Nederland’, zegt Baart. Nergens komt en gaat de geschiedenis zo snel als in deze polder – in ijltempo maakt het boerenleven plaats voor kantoren, snelwegen, woonwijken en het alsmaar uitdijende Schiphol.En Baart kan het weten. Hij groeide op in Hoofddorp en publiceerde in 1999 al Bouwlust, waarin hij de verstedelijking van het platteland in de Haarlemmermeerpolder vastlegde. Een selectie van dertig foto’s uit dat boek is vanaf 12 juni te zien in het Kröller-Müller Museum op een overzichtstentoonstelling van Nederlandse landschapsfotografie.