Medewerkers: Anja Vink

Nederland, Amsterdam, 31-08-2007. Anja Vink. Freelance Journalist. NRC

Sinds tien jaar schrijft onderzoeksjournalist Anja Vink (44) over onderwijs. Ze heeft zich vastgebeten in de problemen van het Nederlands onderwijs, met name de vraag: hoe voorkom je tweedeling in het onderwijs, of hoe zorg je dat kansarme kinderen ook door kunnen dringen tot hoger onderwijs? Die belangstelling ontstond toen ze voor het tv-programma ‘Andere Tijden’ research deed naar het ontstaan van de eerste zwarte school in Nederland, en ze zelf als participerend journalist tijdelijk les gaf op een zwarte vmbo.Voor dit nummer van M reisde ze naar Amerika. Daar bezocht ze scholen die segregatie tegen proberen te gaan door bij het samenstellen van klassen rekening te houden met het inkomen van de ouders. Een mix van 30 procent arme leerlingen en 70 procent middenklasse (of meer) blijkt goed te werken. Ze bekijkt of die formule ook in Nederland tweedeling tegen kan gaan.

Allard de Witte / HH