Medewerkers: Ad van Denderen

Ad van Denderen Amsterdam 6-5-2008 Erken, Leo

Toen fotograaf Ad van Denderen (64) in 2002 het door Israël belegerde regeringscomplex van Jasser Arafat moest fotograferen, had hij het opeens gehad met de snelle journalistiek. ‘Stond ik in Ramallah met twintig collega’s overbodige foto’s te maken. De werkelijkheid is een stuk complexer, ik wilde een groot project beginnen.’

Vijf jaar lang reisde van Denderen daarna met grote regelmaat door de zeventien landen aan de Middellandse Zee. Niet als toerist, maar met de bedoeling de politieke, sociale, economische en ecologische veranderingen vast te leggen. In M deed hij sinds april vorig jaar verslag in zijn rubriek Mediterraan, waar we deze maand de laatste aflevering van publiceren.

Zijn reis zit erop, tijd om de balans op te maken. Op 21 juni opent in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam zijn tentoonstelling So blue, so blue – Edges of the mediterranean. Een gelijknamig fotoboek verschijnt tegelijkertijd bij de Duitse drukker en uitgever SteidlMack.