Linguine met tuinbonen

Voor 4 personen als voorgerecht:1 kilo verse tuinbonen1 dikke teen knoflook30 gram boter2 eetlepels extra vergine olijfolie3 takjes verse rozemarijn100 gram sjalotjes2 deciliter krachtige bouillon (vlees, gevogelte)zeezout en versgemalen peper250 gram linguine of spaghetti 40 gram vers geraspte Parmezaanse kaas

Voor wie snel tuinbonen kan doppen, is dit helemaal een snelrecept. Voor anderen zal de bereiding overigens ook niet erg lang duren. Kies de mooie jonge en malse tuinbonen die nu op de markt zijn. Vegetariërs kunnen voor dit recept een krachtige groentebouillon gebruiken in plaats van een bouillon van vlees of gevogelte.

Dop de tuinbonen (u hoeft ze niet dubbel te doppen). U zult ongeveer 225 gram gedopte bonen overhouden. Doe ze in een kom koud water tot u de bonen gaat koken.

Pel de knoflook, snijd de teen in de lengte doormidden en verwijder zo nodig het groene kiempje. Verhit de helft van de boter met de olijfolie in een middelgrote koekenpan op matig vuur. Doe er de knoflookhelften en de takjes rozemarijn in en bak ze circa 5 minuten zachtjes. Let op dat de knoflook niet te veel verkleurt.

Pel intussen de sjalotjes en snijd ze in de lengte doormidden. Snijd ze dan in dunne plakjes. Neem de knoflook uit de koekenpan en schep er de plakjes sjalot door. Laat onder af en toe omscheppen circa 7 minuten fruiten.

Giet er de bouillon bij en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en laat een paar minuten sudderen. Doe intussen de linguine in een grote pan kokend gezouten water en kook ze in circa 9 minuten bijtgaar.

Doe de tuinbonen in de bouillon en leg het deksel op de pan. Laat de bonen circa 7 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn.

Giet de bijtgare pasta af en doe terug in de pan. Schep de tuinbonen en bouillon (verwijder de takjes rozemarijn) om met de pasta. Schep er dan de overgebleven 15 gram boter en de Parmezaanse kaas door. Dien op in voorverwarmde pastaborden.

KIM MACLEAN

    • Kim Maclean