In de genen

De familie Simons. 27/5/2008 Foto Freddy Rikken Korfbal Familie Simons Papendrecht Rikken, Freddy

K.O. Door frontaal tegen een houten paal, met daarop de bodemloze rieten mand, te lopen. Ad Simons (62), al bijna zijn leven lang lid van de Papendrechtse Korfbal Club, heeft dit tot nu toe geheim kunnen houden. Stopte op zijn veertigste. Ontmoette zijn vrouw in de kroeg, dus niet en zoals voetstoots door oningewijden wordt aangenomen, op het korfbalveld. Er volgden drie zonen. Erik (36), Andre (35) en na een ingelaste time-out Léon (30). De oudste speelt het oer-Hollandse gemengde spel vanaf zijn zevende, week voor de afwisseling een jaartje uit naar een club aan de overkant van de rivier en is nu algemene reserve bij het tweede van PKC. Speelde twintig maal in het nationale team en werd door medespelers verkozen tot Speler van het Jaar. De middelste stopte volgens eigen zeggen op zijn hoogtepunt, kreeg een gemeentespeldje voor lokale verdiensten en werd viermaal Speler van het Jaar. De jongste is nog niet beladen met eerbewijzen. Terwijl hij toch nationaal recordhouder is met 72 interlands. Duelleerde talloze malen met onze zuiderburen en zag er zijn Kris (32) voorbijflitsen. Ze korfbalt vanaf haar zesde en haalde het nationale Belgische team. Stopte toen ze in verwachting raakte van de eerste en naar het noorden verhuisde. Vindt – en dit zonder dwang van de schoonfamilie – het Nederlandse korfbal een niveau hoger dan dat in haar vaderland.

Dit is de 23ste aflevering van een serie over familiebanden in de sport.

    • Freddy Rikken