Ideale zomerwijnen

Château Thivin Côte de Brouilly

tekst Gert Crum

‘Le Beaujolais Primeur est arrivé!’ In een nog recent verleden kon deze leus menigeen naar de winkel doen rennen. Het was als met Hollandse nieuwe. De nieuwste oogst moest worden geproefd. Beaujolais Primeur, respectievelijk Beaujolais Nouveau is jaren lang een groot succes geweest. Maar de wijn zelf én de wijnstreek zijn slachtoffer van het succes geworden. Het plezier dat deze primeurwijn bracht, is voorbij. De meesten zijn matig tot ronduit slecht.

De afkeer van de Beaujolais Nouveau raakt ook de goede wijnen uit deze pittoreske wijnstreek. Dat is onterecht. Er worden in de Beaujolais namelijk heel leuke wijnen geproduceerd. Ik doel op de Crus du Beaujolais. Er zijn tien verschillende Crus. Ze zijn alle rood. Ze zijn ideaal voor een lichte, zomerse maaltijd. De goede hebben voldoende beet en zijn nooit zwaar, laat staan log. Ze zijn altijd fris en elegant, vol sap en gul kersen-, frambozen-, aardbeien-, rode en zwarte bessenfruit. Koel geschonken en koel gedronken (14-15° C.) zijn ze het lekkerst.

Juliénas, Fleurie, Brouilly, Morgon en Moulin à Vent zijn de bekendste namen. De meest complete wijnen komen uit Fleurie, Morgon, Côte de Brouilly – dat is dus een andere Cru dan Brouilly – en Moulin à Vent. Het zijn geen bewaarwijnen, niettemin kunnen ze gemakkelijk een paar jaar mee. Zo is de ook in de Beaujolais perfecte oogst 2005 nu op z’n mooist. Gelukkig zijn wijnen van dit jaar nog hier en daar te vinden. Aarzel niet als ze op je pad komen. Althans als ze van een serieuze producent zijn – maar dat is altijd een sine qua non. Ook 2006, hoewel iets minder compleet, is voor menig Cru du Beaujolais een geslaagd jaar. En juist nu komt de eveneens goede oogst 2007 op de markt. De Crus van 2007 zijn heerlijk fruitig.

Zie voor meer info over de Crus du Beaujolais mijn website: www.wijnplezier.nl.

    • Gert Crum