Huma en Reggie

Ze zijn de schaduw van Clinton en Obama. En ze verschillen als de zon en de maan.

Reggie en Obama Foto Doug Mills Mills, Doug

Huma wordt geprezen om haar gratie, van Reggie staan dronken foto’s op internet. Huma heeft een zwak voor designertassen van Marc Jacobs, Reggie weet alles van rapper Jay-Z. Reggie maakt high-fives met journalisten; Huma gaat ze uit de weg – nou ja, op een beeldschone fotoproductie in de Vogue na dan. Huma en Reggie. Dag en nacht. De godin en de stoerste jongen van de klas.

Huma Abedin.

Reggie Love.

Prachtige namen. En dan nog hun banen van het afgelopen jaar. Beiden zijn ‘body person’, lichaampersoon. Huma Abedin is de lichaampersoon van Hillary Clinton, Reggie Love is de lichaampersoon van Barack Obama. Een lichaampersoon is een schaduw, geen lijfwacht. Een lichaampersoon is de persoonlijke toeverlaat van de kandidaat en anticipeert tijdens moordende campagnedagen moeiteloos op diens behoeften. Vooral aan Huma Abedin werden in dat verband bovenmenselijke kwaliteiten toegedicht. Zo schijnt zij ook bij temperaturen boven de 40 graden niet in staat te zijn te transpireren en zijn haar designertassen beroemd als bodemloze opslagplaatsen voor alle denkbare hulpgoederen.

Voor wat precies? Dat zal Huma nooit vertellen, maar Hillary’s juichende staf meende dat de hele wereld erin past. In elf jaar evolueerde Huma in de kringen rond de Clintons van de assistent van Hillary’s toenmalige stafchef in het Witte Huis tot een soort cultfiguur, voor wie het kaliber ‘één in de miljoen’ nog niet goed genoeg is. Hillary’s persvoorlichter: „Want dat suggereert dat er nog 5.999 mensen zoals zij op de wereld zijn, en die zijn er niet.”

Reggie is spraakzamer en meer van het praktische soort. Hij draagt in zijn onberispelijke pak altijd: een speciale pen om voedselvlekken uit Obama’s stropdas te verwijderen, balpennen, viltstiften, kantoorbenodigdheden, energierepen, keelpastilles, water, thee, pijnstillers, vloeibare zeep, nicotinepleisters, een iPhone, een BlackBerry en een digitale camera.

Dat vertelde hij aan de The New York Times, die Reggie en Obama tot nu toe als enige over hun verstandhouding te spreken kreeg. De presidentskandidaat beschouwt „my guy Reggie”, die pas 26 jaar oud is, als zijn broertje. Reggie was in zijn vorige leven een gevierd football- en basketbalspeler aan de prestigieuze universiteit Duke, waar hij afstudeerde in politieke wetenschappen en openbaar bestuur. In die tijd werden ook Reggies beruchte foto’s gemaakt, laveloos op de bank in een studentenhuis. Een fout, zegt Reggie nu natuurlijk, waarvan hij heeft geleerd.

Ze hebben zo hun gewoontes gekregen. ’s Ochtends gaat Reggie met Obama naar de gym. Voor het slapen gaan kijken ze samen even naar de sportzender ESPN – en daarbij flost Obama graag liggend zijn tanden. De dagen van de voorverkiezingen speelden ze zonder uitzondering basketball met een paar lijfwachten – een kwestie van bijgeloof.

Reggie weet alles: als Obama weer eens de gunsten van supergedelegeerden wil najagen, draait Reggie hun nummers. Reggie moedert: als het gaat waaien, staat hij al achter Obama klaar met een jas. Reggie verwent Obama, die van geroosterde amandelen houdt, van handgemaakte melkchocolaatjes uit Seattle en niet van mayonaise en asperges.

Obama leerde Reggie naar John Coltrane luisteren en Reggie downloadde Jay-Z op Obama’s iPod – een niet onbelangrijk detail in de campagne, want kort daarna zou Obama Jay-Z imiteren in een redevoering, tot verrukking van zwart Amerika, toen het ging over nieuwe aanvallen van het Clinton-kamp. Als een meester in black coolness veegde Obama zijn schouder af, net als Jay-Z in zijn videoclip ‘Dirt Off Your Shoulder’.

En Huma Abedin? Zij blijft, ook voor de mensen die haar denken te kennen, een mysterie. Toen The New York Observer, waarop ik me hier baseer, kennissen en vrienden over haar uitvroeg, hielden die vol dat ze ‘Libanees’ is, nee, ‘Jordaans’, nee, ‘Iraans’. Eén van haar vrienden, de ontwerper Oscar de la Renta, zegt niet te willen sterven voordat hij haar in een strapless jurk heeft gezien.

Huma Abedin werd geboren in Michigan. Toen ze twee was, verhuisde haar familie naar Jeddah, Saoedi-Arabië, ze keerde naar de VS terug als student. Haar vader is van Indiase afkomst, haar moeder Pakistaans. Beiden waren in Jeddah vooraanstaande wetenschappers. Haar vader, die is overleden, stichtte er een instituut voor verzoening tussen de verschillende religies. Koningin Noor van Jordanië noemt Huma, die zelf moslim is, „een voorbeeld” voor de wereld. Medewerkers van Hillary Clinton zeggen dat de senator altijd advies vraagt aan Huma Abedin als het om het Midden-Oosten gaat.

Deze week was het bekeken. Reggie kan nog even door in zijn huidige functie. Over Huma werd zomaar opeens iets rechtstreeks bekend gemaakt. De vraag aan het Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden Anthony Weiner was, wat hij te zoeken had in Puerto Rico rond de staf van Hillary. „Het is vooral omdat ik uitga met Huma”, zei Weiner niet zonder trots.

Anthony Weiner behoort tot de belangrijkste kandidaten voor het burgemeesterschap in New York in 2009. Iets zegt me, dat hij hoge ogen gaat gooien.

    • Margriet Oostveen