Historisch tafereel onder De Lachende Rembrandt

Onder De Lachende Rembrandt, een verloren gewaand werk dat vorig najaar opdook op een veiling in het Engelse Gloucester, bevindt zich een ander schilderij van Rembrandt. Dit heeft hoogleraar Ernst van de Wetering gisteren verklaard. Met röntgenfoto`s en infraroodopnames ontdekte hij onder het werk een historisch tafereel. Op de opnames zijn vaag contouren te zien van figuren, zwaarden, schilden, een heuvel en een poort. Later schilderde Rembrandt voor de spiegel een lachend portret van zichzelf er overheen. Na de Engelse veiling bestond er twijfel of het wel om een doek van Rembrandt ging. Na maandenlang onderzoek concludeerde Van de Wetering in februari dat het van Rembrandt zelf moet zijn. De Lachende Rembrandt, waarschijnlijk geschilderd in 1628, is vanaf zaterdag voor het eerst voor het publiek te zien in het Rembrandthuis.