Film Voorkeur

La vache et le prisonnier (Henri Verneuil, 1959, F). Komedie met Fernandel als Franse krijgsgevangene die Duitse boerderij ontvlucht in gezelschap van een koe die dient als excuus bij controles onderweg. België 1, 14.00-16.00u.

Drømmen / We Shall Overcome (Niels Arden Oplev, 2006, DK). Deense jeugdfilm waarin een 13-jarig jochie, samen met zijn labiele vader, de strijd aanbindt met de hoofdmeester van de school. Ned.3, 15.40-17.20u.

101 Dalmatians (Stephen Herek, 1996, VS). In geslaagde live-action-versie van Disneyklassieker over een Londense puppyroof worden vrijwel alle rollen gespeeld door levende wezens en kunnen de honden níet praten. Met Jeff Daniels als het baasje van Pongo, Glenn Close als Cruella de Vil en Hugh Laurie als kruimeldief Jasper. Net 5, 17.40-19.35u.

Green Card (Peter Weir, 1990, Australië/VS). Romantische komedie met tegendraadse kantjes drijft op innemend spel van Gérard Depardieu en Andie MacDowell. Met het oog op een verblijfsvergunning gaat een flamboyante Fransman papieren huwelijk aan met een wat tuttige New Yorkse. Dan wordt de immigratiedienst argwanend. RTL 8, 18.00-20.00u.

Feestje! (Ruud van Hemert, 2004, NL). Veelal als oubollig gekenschetste, Hollandse variant op de Amerikaanse romantische komedie. Antonie Kamerling en Beau van Erven Dorens als eeuwige studenten die hebben afgesproken de liefde nooit serieus te zullen nemen. Maar dan dienen Chantal Janzen en Daphne Bunskoek zich aan. Ned. 3, 19.00-20.35u.

The English Patient (Anthony Minghella, 1997, GB). Met negen Oscars bekroonde verfilming van roman van Michael Ondaatje. De ernstig verbrande patiënt Ralph Fiennes, over wie verpleegster Juliette Binoche zich ontfermt in een gehavend klooster in Italië in de nadagen van WO II, herinnert zich stukje bij beetje zijn buitenechtelijke liefde met Kristin Scott Thomas tijdens een vooroorlogse expeditie in Noord-Afrika. RTL 8, 20.00-23.00u.

Twister (Jan de Bont, 1996, VS). Kassucces van Nederlandse Amerikaan De Bont trakteert op baanbrekende special effects. De achtervolgingsfilm voor wervelstormen en wetenschappers moet het echter stellen zonder een zuchtje menselijk drama, ook al groeien de voormalige echtelieden Bill Paxton en Helen Hunt weer naar elkaar toe. België 1, 21.05-22.55u.

Spetters (Paul Verhoeven, 1980, NL). Omstreden, vermeend smakeloze film van de regisseur van Zwartboek laat opportunisme zegevieren onder jongeren in Maassluis. Met Hans van Tongeren, Toon Agterberg en Renée Soutendijk. RTL 5, 22.00-0.15u.

Born on the Fourth of July (Oliver Stone, 1989, VS). Tweede deel van Stones Vietnam-trilogie waarin een patriottische, rechts georiënteerde marinier in de rolstoel tot inkeer komt en zich ten slotte een fel tegenstander van de oorlog betoont. Schitterende hoofdrol van Tom Cruise. RTL 7, 22.25-1.05u.

The Color Purple (Steven Spielberg, 1985, VS). Prestigieuze verfilming van met Pulitzerprijs bekroonde roman van Alice Walker. Whoopi Goldberg excelleert in historisch epos als negermeisje in het Diepe Zuiden, dat zelfrespect herwint in afgedwongen huwelijk. Ned.2, 22.55-1.25u.

The Hot Spot (Dennis Hopper, 1990, VS). Regisseur Hopper wist geen eigen signatuur te verlenen aan broeierig bedoelde film noir over afpersing, overspel, jaloezie en moord. Met Don Johnson en veel aangedikte sfeer. Net 5, 0.10-2.25u.

Hedwig and the Angry Inch (John Cameron Mitchell, 2001, VS). Uitzinnige rockmusical is verfilming van off-Broadwayvoorstelling. Titelfiguur Hedwig ondergaat geslachtsveranderende operatie om vanuit Oost-Berlijn met haar knappe Amerikaanse legerofficier naar het beloofde land te trekken. België 2, 0.10-1.40u.