Felix Meurders

Wereld Bloeddonordag

Het enige vervelende vindt hij de vingerprik vooraf, om het hemoglobinegehalte van zijn bloed te meten. Het doneren zelf stelt niks voor. Al meer dan 22 jaar doneert televisiepresentator Felix Meurders regelmatig bloed. In totaal 23,5 liter heeft hij in de loop der jaren afgestaan.

‘Waarom ik het doe? Waarom niet! Ik vind het heel normaal’, zegt Meurders. Het kost hem hooguit vijfentwintig minuten per keer en na afloop voelt hij zich altijd ‘een stuk lichter’. Meurders: ‘Je bent toch een pond kwijt.’

Op 14 juni is het Wereld Bloeddonordag, een initiatief van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Bloedbanken over de hele wereld vragen op deze dag aandacht voor het vrijwillig en onbaatzuchtig bloeddonorschap.

Sanquin, de organisatie die in Nederland de bloedvoorziening verzorgt, combineert de donordag met een cadeautje ter gelegenheid van het tienjarig bestaan. Alle donors mogen op vrijdag 13 of op zaterdag 14 juni gratis naar een dierentuin.

Twee maanden geleden stuurden ontevreden donoren een brief over Sanquin aan minister Klink van Volksgezondheid. De donoren maakten bezwaar tegen de ‘torenhoge’ salarissen van de leiding van de bloedbank, terwijl zij gratis hun bloed afstaan. Ook eisten zij reiskostenvergoeding.

Meurders: ‘Reiskostenvergoeding? Dat raakt wat mij betreft kant noch wal.’