Federer en Nadal naar eindstrijd in Parijs

Rafael Nadal en Roger Federer staan morgen voor de derde keer in hun tennisloopbaan tegenover elkaar in de finale van Roland Garros. Nadal won gisteren in straight sets van de Serviër Novak Djokovic: 6-4, 6-2 en 7-6. Federer had ruim drie uur nodig om zich van de Franse publiekslieveling Gaël Monfils te ontdoen: 6-2, 5-7, 6-3 en 7-5.

Nadal was twee sets lang heer en meester tegen de nummer drie van de wereld. Hij brak Djokovic in diens tweede opslagbeurt en gaf zelf geen breekkansen weg. Na een klein uur spelen stond er een stand van 6-4 op het scorebord.

In de tweede set werd Djokovic weer vroeg gebroken. Maar hij kreeg wel één breekkans in de vierde game, die hij niet wist te benutten. Nadal serveerde sterk en zijn loopvermogen was uitzonderlijk goed. Zijn eerste van drie setpunten was meteen raak: 6-2.

Halverwege de derde set leefde Djokovic op. Hij begon beter te bewegen en kwam vaker naar het net. Bij een 3-1 achterstand brak hij de drievoudig titelverdediger en liep uit naar 6-5. De Serviër kreeg zelfs een setpunt, maar Nadal werkte dat overtuigend weg met een forehand winner. De Spanjaard won de tiebreak met 7-3. „Een hoogwaardig duel”, concludeerde de man die nog nooit een wedstrijd in Parijs verloor.

Als Nadal morgen de beker wint, wordt hij de eerste tennisser sinds Björn Borg in 1981 die vier keer achter elkaar de Open Franse Kampioenschappen op zijn naam schrijft. Maar dan moet hij eerst de nummer één van de wereld zien te bedwingen, die gisteren zijn slechtste wedstrijd van het toernooi speelde.

Hoewel de setstanden anders doen vermoeden, had Monfils volop kansen tegen zijn vijf jaar oudere opponent. Net als in de kwartfinale tegen Fernando Gonzalez produceerde Federer veel onnodige fouten (30) en ook zijn anders zo machtige service liet hem vaak in de steek. Dropshots mislukten, volleys belandden in het net en smashes ver over de achterlijn. Alleen op belangrijke momenten toonde de Zwitser zich koelbloediger dan de nog wat onstuimige nummer 59 van de wereld.

Op zijn derde matchpoint sloeg Federer toe. „Gaël speelde geweldig”, zei hij. „Maar zijn start was pover. Dat maakte het verschil tussen winnen en verliezen.”