EU wil helpen bij conflict Abchazië

De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, heeft gisteren in Soechoemi, hoofdstad van de separatistische Georgische regio Abchazië, gepleit voor een grotere rol van de EU bij het zoeken naar een oplossing voor het conflict tussen Georgië en Abchazië. De EU wil daarin „actief participeren”, zei Solana na een gesprek met president Sergej Bagapsj.

Solana benadrukte geen kans op een uitweg te zien zonder Russische betrokkenheid. Bagapsj herhaalde zijn voorwaarde voor onderhandelingen: dat Georgië een non-agressiepact tekent en zijn troepen terugtrekt uit de Kodori-kloof, het enige gebied in Abchazië waar Georgië het nog voor het zeggen heeft. Hij blijft gekant tegen de eis van Tbilisi dat de 2.500 Russische militairen in Abchazië worden vervangen door een internationale vredesmacht. Rusland zegt dat zijn militairen een humanitaire missie uitvoeren, maar volgens Georgië geven ze militaire steun aan de separatisten.

In Sint Petersburg zeiden de Russische president Medvedev en zijn Georgische collega Saakasjvili zich te zullen inzetten voor een verbetering van de bekoelde betrekkingen. Rusland en Georgië verschillen zeer van mening over de status van Abchazië en een andere separatistisch Georgische regio, Zuid-Ossetië. Ook heeft de Georgische wens om lid te worden van de NAVO ergert Moskou .

Medvedev zei dat Rusland en Georgië hun problemen samen kunnen oplossen en Saakasjvili zei dat hij hoopte op vruchtbare samenwerking. Maar de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov dreigde dat toetreding van Georgië tot de NAVO zal leiden tot „een spiraal van confrontatie”. (AFP, Reuters, AP)