EK-finalisten?

Vandaag begint het Europees kampioenschap voetbal. Welke landen spelen de finale, wie wint en waarom?

Robert Eenhoorn, bondscoach Nederlands honkbalteam, voetbalt in vijfde elftal van Feyenoord: „Eigenlijk vind ik voorspellen niks. Ik volg het EK als supporter en heb geen informatie van de teams zoals in het honkbal. Het niveau van de toplanden op zo’n toernooi zit zo dicht bij elkaar. Nou, vooruit. Halve finales: Duitsland-Kroatië en Nederland-Italië. Italië en Duitsland hebben in de historie bewezen dat ze er iedere keer staan op een eindtoernooi en spelen de finale. Duitsland wint het EK.”

Priscilla Janssens, manager Eredivisie Vrouwen: „Dat is koffiedik kijken. Ik zie geen uitgesproken favoriet. Dit toernooi kan alle kanten op; dat maakt het leuk. Rusland in de halve finale zou een mooie verassing zijn. En ik hoop Nederland, maar laten we eerst maar eens door de poule komen. De ‘klassiekers’ maken ook kans. Doe Duitsland en Frankrijk maar als de andere halve finalisten. De finale voorspellen, daar waag ik me niet aan.”

Johnny Rep, oud-speler Nederlands elftal: „Ik heb zo’n pool ingevuld en heb Portugal als winnaar getipt. Ze hebben een geweldige ploeg. De andere finalist? Misschien Nederland. Ze zijn niet kansloos en kunnen de groepsfase doorkomen. Ik heb de oefenwedstrijden gezien en vond het wel wat hebben. Het hangt niet als los zand aan elkaar; ze spelen serieus. Maar het kunnen ook tien andere finalisten zijn. Wie dacht vier jaar geleden dat Griekenland zou winnen? Je moet kwaliteit hebben en het moet een beetje meezitten op zo’n toernooi.”

Ben de Graaf, oud-chef Sport de Volkskrant: „Met dit soort vragen kun je eigenlijk helemaal niks. De aandacht voor het EK – met al die praatprogramma’s en commercials – is totaal overdone. De Nederlanders gaan nu weer met kratjes bier door de straten van Bern flaneren om hun identiteit uit te dragen. Gênant gewoon. Maar goed, realistisch bekeken wordt het een finale Italië-Duitsland. Italië wint. Het team is goed in balans, het zijn goede toernooivoetballers: technisch en tactisch sterk. En ze zijn gemotiveerd, want het is veertig jaar geleden dat ze het EK wonnen.”

Frank Snoeks, commentator voor NOS tijdens EK: „Ik ben tureluurs van alle oefenwedstrijden die ik heb bekeken. Ik heb nog niet één land gezien waarvan ik zeg: ‘Wat zijn die goed.’ Op dit soort toernooien komen landen die ‘lelijk’ kunnen winnen het verst. Duitsers zijn goede toernooivoetballers. Die staan zeven van de tien keer in de finale; dat zal nu niet anders zijn. Laat Nederland dan hopelijk de andere finalist zijn. Een finaleplaats is goed voor het humeur en zelfvertrouwen van de mensen.”

Joan Haanappel, oud- kunstrijdster, volgt grote voetbaltoernooien op tv: ,,Pfff, ik heb me niet zo met voetbal bezig gehouden de laatste tijd. Het was een turbulente week. Nederland speelt te wisselvallig. Italië en Duitsland maken op grond van hun reputatie een goede kans de finale te halen. Ik ga voor Italië als winnaar. Ik zag Italië een oefenwedstrijd spelen tegen België – niet de sterkste tegenstander weliswaar – maar ze maakten een goede indruk.”

Ruud Koning, sporteconoom, seizoenkaarthouder FC Groningen: „Ten opzichte van de andere landen zijn Italië, Duitsland en Frankrijk duidelijk favoriet. Ze hebben een goede kwalificatiereeks gedraaid. Ik verwacht veel van Italië. Duitsland zit in de minst sterke toernooihelft en haalt ook de finale. Ik had een pool ingevuld met Italië als winnaar, maar dat was voor de blessure van [aanvoerder] Cannavaro. Dat gemis is in het voordeel van Duitsland.”

Arnold Vanderlyde, oud-bokser en ‘voetbalfanaat’: „Mijn intuïtie zegt een finale Italië-Duitsland. Hoewel Duitsland op het moment niet zo goed speelt, groeien ze in het toernooi. Ze zijn meesters in het zand in de ogen strooien van de tegenstander, ze hebben een vechtersmentaliteit en dwingen het geluk af. Italië heeft ook zonder hun aanvoerder een sterk team. Ik hoop dat ze Duitsland verslaan.”

    • Pieter de Vries