Eerste leerlingenparlement

Aan het indrukwekkende cv van Ben Verwaayen in Zaterdag&cetera van 31 mei wil ik niets af doen, maar de claim, dat hij in 1970 het eerste leerlingenparlement van Nederland oprichtte kan niet kloppen.

Zelf richtte ik in 1965 of `66 een leerlingenparlement op aan het Baudartius Lyceum in Zutphen. De manier waarop de schoolleiding zich achter de schermen bemoeide met de `portefeuilleverdeling` in het bestuur van de leerlingenvereniging Utile Dulci was de aanleiding, maar al snel bemoeiden we ons ook met andere zaken.

Toegegeven, het stelde allemaal nog niet veel voor, maar het was wel eerder dan wat Ben Verwaayen in 1970 deed en het zou me niet verbazen als elders in het land andere scholieren het Baudartius reeds waren voorgegaan met zo`n jaren-60-noviteit.

    • Gert-Jan van Leeuwen