Dolly Parton

Oscar presenter Dolly Parton arrives on the red carpet at the 78th annual Academy Awards at the Kodak Theatre in Hollywood, California, March 5, 2006. Parton is wearing a dress designed by Robert Behar. REUTERS/Lucy Nicholson Rebecca Cook

Optreden in Ahoy

De vorige keer dat Dolly Parton in Nederland optrad, vorig jaar maart in Zwolle, bleek ze een deel van de show te hebben geplaybackt. Ze had niemand beloofd dat ze live zou zingen, verdedigde ze zich achteraf, ze had alleen beloofd dat ze een wervelende show zou brengen.

Dus wie op 19 juni naar Partons Backwoods Barbie Tour in Ahoy Rotterdam gaat kijken (een kaartje kost 72,50 euro), kan niet zeggen dat hij niet gewaarschuwd is. ‘Nothing on me is real, baby’ is niet voor niets één van haar gevleugelde uitspraken. Net als: ‘It takes an awful lot of money to look this cheap.’

Parton (62) ziet er dankzij een pruik en een zorgvuldig geheim gehouden aantal cosmetische ingrepen nog altijd ongeveer hetzelfde uit als toen ze tussen 1975 en 1985 wereldhits scoorde als Jolene en I will always love you.

Parton heeft ook na haar hoogtijdagen niet stilgezeten. Behalve countryster is ze ook een succesvolle zakenvrouw: haar country- en gospelpretpark Dollywood in Pigeon Forge, Tennessee, trekt jaarlijks twee miljoen bezoekers.

Parton brengt ook nog steeds cd’s uit. Op Backwoods Barbie, de nieuwe cd die haar tournee begeleidt, lijkt ze af te willen rekenen met haar imago als domme blondje. ‘Don’t judge me by the cover, ’cause I’m a real good book’, zingt ze. Maar zelf blijft ze tijdens haar tournee tussen de liedjes door eindeloos flauwe grappen maken over haar voornaamste handelsmerk, ‘the boys’, en over haar achtergrond als arm boerenmeisje uit de bergen. ‘There’s two kinds of mountain women: the kind that get married and have a bunch of kids, and the kind that stay single and have a bunch of kids.’

    • Jochen van Barschot