Dibaba verbetert record 5.000 meter

De Ethiopische atlete Tirunesh Dibaba heeft bij de Bislett Games, de tweede van zes wedstrijden om de Golden League, het wereldrecord op de 5.000 meter verbeterd. Ver voor de rest van het veld kwam ze tot een eindtijd van 14.11,15. Het oude record was sinds vorig jaar met 14.16,63 in handen van olympisch kampioene Meseret Defar, ook afkomstig uit Ethiopië.

Dibaba (22) werd sinds 2003 twee keer wereldkampioene op de 5.000 en de 10.000 meter. Ze won drie keer goud op het WK cross en pakte in 2004 brons op de 5.000 meter bij de Olympische Spelen van Athene. Ze liep echter nooit een wereldrecord in de buitenlucht. Haar persoonlijk record op de 5.000 meter stond tot gisteren op 14.30,40.

Gezien het langzame aanvangstempo leek een record er gisteravond lang niet in te zitten. Vier ronden voor het einde maakte Dibaba zich los van de rest om vervolgens in een onweerstaanbare stijl naar een geweldige eindtijd te lopen. Het was het 54ste wereldrecord atletiek dat sinds 1924 werd verbeterd in het Noorse Bislett-stadion, tot halverwege de jaren tachtig ook bekend als ijsbaan.

„Twee ronden voor het einde wist ik dat het record mogelijk was”, jubelde Dibaba, die haar recordpoging vooraf had aangekondigd maar zich verrast toonde over de grote marge van de verbetering. Ze bedankte haar zus Ejageyehu, die tempo voor haar had gemaakt.

Op de 400 meter nam de Amerikaan Jeremy Wariner revanche op zichzelf. Een week geleden verloor de wereld- en olympisch kampioen in Berlijn verrassend van zijn landgenoot LaShaw Merrit, die in Oslo ontbrak. Wariner won in 43,98, de beste seizoenprestatie. Er waren in Bislett nog drie beste seizoenprestaties. De Russische Goelnara Galkina won de 3.000 meter steeple, in Peking een nieuw olympisch onderdeel, in 9.14,77. De Kroatische Blanka Vasic was de beste bij het hoogspringen met 2.04 meter. Op de 800 meter verbeterde de 18-jarige Soedanees Abubaker Kaki het wereldrecord junioren: 1.42,96. (Reuters)