De kopstoot

De kopstoot tekst en beeld Ad van Denderen Tijdens de finale van het wereldkampioenschap voetbal in 2006 deelde de Franse sterspeler Zinedine Zidane een kopstoot uit aan zijn Italiaanse tegenstander Marco Materazzi. Tevergeefs werden liplezers ingeschakeld om te achterhalen met welke woorden Materazzi zijn tegenstander had geprovoceerd. Pas maanden na het incident onthulde de Italiaan wat hij tegen Zidane had gezegd. Gedurende het duel ergerde Zidane zich aan shirtje-trekken van zijn tegenstander. ‘Als je mijn shirt zo graag wil hebben, geef ik je het wel na de wedstrijd’, zei de Fransman. ‘Ik heb liever je zus’, antwoordde Materazzi, waarna Zidane in woede ontstak. De kopstoot van Zidane wekte in Europa vooral verbazing, terwijl de bewoners van islamitische landen juist trots waren dat de Franse voetballer van Algerijnse komaf de eer van zijn familie had verdedigd. Eén ding is zeker: het werd de meest commerciële kopstoot aller tijden. Tripoli, Libië Denderen, Ad van

Tijdens de finale van het wereldkampioenschap voetbal in 2006 deelde de Franse sterspeler Zinedine Zidane een kopstoot uit aan zijn Italiaanse tegenstander Marco Materazzi.

Tevergeefs werden liplezers ingeschakeld om te achterhalen met welke woorden Materazzi zijn tegenstander had geprovoceerd. Pas maanden na het incident onthulde de Italiaan wat hij tegen Zidane had gezegd. Gedurende het duel ergerde Zidane zich aan shirtje-trekken van zijn tegenstander. ‘Als je mijn shirt zo graag wil hebben, geef ik je het wel na de wedstrijd’, zei de Fransman. ‘Ik heb liever je zus’, antwoordde Materazzi, waarna Zidane in woede ontstak.

De kopstoot van Zidane wekte in Europa vooral verbazing, terwijl de bewoners van islamitische landen juist trots waren dat de Franse voetballer van Algerijnse komaf de eer van zijn familie had verdedigd. Eén ding is zeker: het werd de meest commerciële kopstoot aller tijden.

Tripoli, Libië