De bellende beamer

Met een pico-projector heb je overal een groot scherm ter beschikking. Zelfs op je mobieltje.

beeld Pepijn Barnard Barnard, Pepijn

Voor treinreizigers die zich ergeren aan sms-piepjes, belmelodietjes en telefoongesprekken in de coupé: het wordt nog veel erger. De pico-projector komt er aan, een apparaatje dat in een mobiele telefoon past en beelden op elk oppervlakte kan vertonen. Een hilarisch Youtube-filmpje bekijken op de stoelleuning? Een diavoorstelling geven op het overhemd van de conducteur? Geen probleem.

Het zal nog even duren voordat het eerste Nokia- of Motorola-toestel met ingebouwde beamer daadwerkelijk in de winkel ligt. Maar onlangs kwam de eerste losse pico-projector al op de markt, een gadget van de firma SunView in HongKong. Deze PMPP kan beelden vanaf een SD-geheugenkaartje, een pda of een laptop projecteren. Het ding meet zo’n 13 bij 8 centimeter en is 2,5 centimeter dik. De prijs van de Sunview is nog niet bekend. Maar de Koreaanse firma Samsung toonde eerder dit jaar de MBP-100, een microprojector die minder dan driehonderd dollar zal kosten. Daarmee kun je bewegende beelden met zo’n 1,20 meter diameter projecteren.

Broekzak

De eerste apparaten van Sunview (het bedrijf maakt ook kleine displays voor ‘videobrillen’) en Samsung zijn nog niet echt Formaatje Broekzak. Maar ze zijn wel een stuk handzamer dan de projector die bij het café op de hoek gebruikt wordt om de EK-wedstrijd uit te zenden.

Op de Consumer Electronics Show, begin dit jaar in Las Vegas, waren nog kleinere prototypes te zien van 3M en Texas Instruments, die met vloeibare kristallen (LCoS) of minispiegeltjes (DLP) werken. Het bedrijfje Microvision uit Redmond – niet te verwarren met Microsoft uit Redmond – gooit het over een andere boeg: een projector die werkt met drie kleuren laserlicht en één ronde spiegel. Daardoor is volgens Microvision het beeld altijd haarscherp en is de beeldkwaliteit vergelijkbaar met die van dvd. Het laserlicht is overigens – altijd prettig om te weten –- niet gevaarlijk voor de ogen.

Als het aan de projectorfabrikanten ligt, is een telefoon met beamer straks even normaal als een cameratelefoon. Die ontwikkeling ging razendsnel: in het jaar 2000 bracht Sharp de J-SH04 uit, de eerste telefoon met ingebouwd fototoestel. Tegenwoordig kijken we niet meer op van een telefoon die fotografeert met 5 miljoen pixels en een 3× zoomlens.

Maar om daadwerkelijk in een telefoonjasje te passen, moeten de picoprojectoren wel wat minder energie gaan verbruiken. Het bedrijf Light Blue Optics uit Cambridge ontwierp een efficiënte variant op de laserprojectie, waarmee een mobieltje straks 2,5 uur achtereen kan projecteren op één accu. Dat is lang genoeg om een film te bekijken, of een voetbalwedstrijd inclusief verlenging. Deze zomer begint in Nederland het mobiele televisienetwerk DVB-H. Met een miniprojector zou je met een paar andere toeschouwers de wedstrijd via de telefoon kunnen volgen, overal waar je maar wilt.

Een meer serieuze toepassing is er ook: met een gsm powerpointpresentaties geven op locaties waar geen beamer voorhanden is. Handig voor een snelle vergadering op de gang, of tijdens een informeel werkoverleg in de trein. Projecteer die maandcijfers maar rustig op het overhemd van de conducteur.

    • Marc Hijink