Corruptiezaakje

De Turijnse openbare aanklager Raffaele Guariniello vindt dat patiënten gevaar lopen bij de geneesmiddelencorruptie die hij op het spoor is. foto afp Turin prosecutor Raffaele Guariniello is seen after the Juventus' trial for sporting fraud in Turin, 14 December 2005. The appeal court acquitted Juventus from sporting fraud and dopping. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE AFP

Hij heeft corruptie toegegeven, zei zijn advocaat tegen de Italiaanse krant La Repubblica, maar het gaat om belachelijke kleinigheidjes. En de advocaat zei ook: “Een functionaris met zijn positie had in zo’n geval veel meer geld kunnen verdienen.”

Het gaat om Pasqualino Rossi. Hij is de op een na hoogste baas van het Italiaanse agentschap dat beslist over de toelating van nieuwe geneesmiddelen op de Italiaanse markt, het Agenzia Italiana del Farmaco (AIFA).

Eind vorige maand arresteerde de Italiaanse politie Rossi. Ze haalden hem thuis op, beschuldigd van corruptie. Zes lobbyisten van farmaceutische industrieën werden ook in hechtenis genomen. Een zevende ontsnapte de dans door buitenlands verblijf. Dat schrijft de British Medical Journal (31 mei) in een nieuwsbericht.

Het gaat om de markttoelating van dertig medicijnen. Voor het merendeel zijn het generieke geneesmiddelen. Dat zijn medicijnen met hetzelfde actieve molecuul als eerdere merkgeneesmiddelen waarvan het patent verlopen is. De verdenking is dat het AIFA bij de markttoelating van die middelen documenten met vervalste gegevens over onderzoeken bij patiënten accepteerde, in ruil voor geld. Tijdens zijn verhoor heeft Rossi gezegd dat het maar ging om een mobieltje en om het plaatsen van nieuwe kozijnen en om nog wat kleine zaken. Bij elkaar 20.000 euro.

De zaak werd in Turijn ontdekt bij een routinecontrole. Het bleek dat een generiek medicijn minder uitputtend was getest dan officieel was vastgelegd. En dat onderzoeksgegevens vervalst zouden kunnen zijn. Volgens La Repubblica heeft Rossi tijdens zijn verhoor bezworen dat de veiligheid van patiënten nooit in gevaar is gekomen door deze zaak.

De Turijnse openbare aanklager Raffeale Guariniello, eerder in het nieuws door zijn rol bij de vervolging van dopinggebruik verdachte sporters, denkt daar vooralsnog anders over. In de British Medical Journal zegt hij: ‘In dit geval gaan corruptie en het gevaar voor de gezondheid samen. De omvang van het netwerk en de gebeurtenissen waar we nu het licht op werpen, hebben onaanvaardbare en zeer ernstige gevolgen.’

Rossi vertegenwoordigt het Agenzia Italiana del Farmaco bij de Europese medicijnenregistratie-autoriteit EMEA. De EMEA heeft de Italiaanse organisatie gevraagd wat Rossi nog mag doen in EMEA-verband. Een woordvoerder van Bayer, een bedrijf dat betrokken zou zijn, verweerde zich tegen de British Medical Journal: ‘Het is geen onderzoek naar het gedrag van de firma. Het gaat om beschuldigingen tegen een paar medewerkers van wier gedrag de firma geen weet heeft.’

    • Wim Köhler