Compromis EU over energiemarkt

Energieministers van EU-landen zijn het gisteren in grote lijnen eens geworden over een plan dat moet leiden tot meer concurrentie op de Europese energiemarkt. Ze hopen dat de maatregelen een gunstig effect hebben op de prijs die burgers betalen voor gas en stroom.

Een aantal landen, met name Frankrijk en Duitsland, heeft zich fel verzet tegen het plan van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. De Commissie wilde dat energiebedrijven hun netwerken – elektriciteitsleidingen en gaspijpen – zouden verkopen, zodat concurrenten er makkelijker toegang toe zouden krijgen. Er is nu besloten tot een minder vergaand compromis.

Energiebedrijven mogen hun netwerken behouden, maar moeten het beheer erover afstaan aan een onafhankelijke instelling. In 2010 wordt bekeken of dit werkt. Het Europees Parlement moet het plan nog goedkeuren.

De Nederlandse energiebedrijven hebben hun netwerken al afgestaan. Voorstanders van liberalisering denken dat Europa hierdoor sterker staat in onderhandelingen met energielanden zoals Rusland.