Bijpraten in het douchegebouw

De zilverkleurige Eriba-caravan waar er maar 100 van zijn gemaakt Foto’s Joyce van Belkom Nederland, Rosmalen, 05-06-2008 Caravan van Ton Niessen. Foto: Joyc van Belkom Belkom, Joyce van

Toen financieel adviseur Ton Niessen (62) twee jaar geleden met vervroegd pensioen ging, kocht hij een nieuwe caravan. De oude kwam vaak haperend aan op de plek van bestemming en hij heeft nu meer tijd voor reizen. Een beetje teveel tijd, zelfs.

U moet wennen aan uw pensioen?

„Ik werkte zeker twaalf uur per dag. Zat vaak ’s avonds en in het weekend nog achter de computer. Ik was ambitieus. Het is heerlijk dat ik nu meer tijd heb om mijn kinderen en vrouw te zien, maar om nou de hele week in de tuin te werken.”

Dus u besloot een caravan te kopen.

„Onze oude was niet meer in orde. Het kwam nog wel eens voor dat de keuken bij aankomst op een camping los in de caravan hing. We hebben daarna wat vakanties doorgebracht in hotels, maar dat beviel niet. Ik ergerde me groen en geel, vooral aan mensen die tijdens het gratis buffet zoveel mogelijk naar binnen propten. Ik ben naar de caravanwinkel gegaan en heb een zilverkleurige Eriba gekocht, waar maar honderd exemplaren van gemaakt zijn.”

Een luxe exemplaar?

„Doordat we meer tijd hebben, gaan we ook in het voor- en najaar op vakantie. Dan moet je wel een caravan hebben met enig comfort, waarin je lekker kunt zitten als het buiten regent. Deze kostte 19.000 euro, inclusief een afstandsbediening waarmee je de caravan op zijn plek kan zetten.”

Dat klinkt als een caravan voor een gepensioneerde.

„Het is gemakkelijk, maar daardoor verschralen wel je contacten op de camping. Als je een caravan handmatig moet verplaatsen, helpt iedereen mee. Dat schept een band. Mensen zijn sowieso wat terughoudender geworden. Vroeger stond je met zijn allen bij te praten tijdens het scheren in het douchegebouw. Dat is op een wintercamping zo leuk. Daar skiet iedereen, dat schept ook die band.”

U kampeert ook in de winter?

„Jaren geleden nog wel. Ik ben een skifanaat, maar mijn vrouw niet meer nadat ze een skiongeluk heeft gehad. Sindsdien gaan we niet meer met de caravan. Dan heb ik helemaal het idee dat ik mijn vrouw aan het opbergen ben, als ik de deur achter me dichttrek. Als zij meegaat, huren we een appartement met een sauna.”

En heeft u nog een droomreis voor ogen?

„Ik wil graag een lange reis maken door Scandinavië, maar dan moet ik wachten tot mijn vrouw klaar is met werken. Intussen werk ik een dag per week als vrijwilliger bij het bedrijf waar ik de caravan heb gekocht. Ik help in de showroom, wijs mensen de weg in de rijtuigen. Erg leuk, de mensen hangen aan je lippen. Het is een heel andere wereld dan ik gewend was. Hier gaan de meeste mensen ook om vijf uur naar huis.”

Dat moet een verademing zijn.

„Het is in ieder geval wennen. En wat nou de beste manier is? De waarheid zal ergens in het midden liggen.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem