Bevallen in eigen bed verliest romantiek

Ook in de verloskunde wordt het normaal naar klanten te luisteren. Daarmee zou de thuisbevalling in Nederland snel kunnen verdwijnen. Want zwangere vrouwen beginnen zich af te vragen waarom ze bij de bevalling pijn zouden lijden als ze ook een ruggeprik kunnen krijgen. De romantiek van een bevalling in eigen bed zien ze niet.

Dat blijkt onder meer uit een rondgang van deze krant onder vrouwen die op het punt staan te bevallen. Deze week meldde TNO in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Birth dat Nederlandse vrouwen in vergelijking met Engelse vaker ontevreden zijn over hun bevalling. Volgens Simone Buitendijk van TNO komt dat vooral doordat in Nederland de bevalling relatief vaak thuis begint en in het ziekenhuis eindigt. Daar houden vrouwen slechte herinneringen aan over.

In de jaren zeventig beviel 70 procent van de vrouwen in Nederland thuis, nu nog ongeveer een kwart. In andere westerse landen werd het omslagpunt bereikt toen nog maar 15 tot 20 procent van de bevallingen thuis gebeurde. In de VS en België krijgt 60 tot 70 procent van de vrouwen bij de bevalling een ruggeprik om de pijn te bestrijden, in Nederland 10 procent.

Tot voor kort kregen vrouwen hier alleen in noodgevallen pijnbestrijding. Maar gynaecologen en verloskundigen hebben net een richtlijn gemaakt waarin staat dat vrouwen een ruggeprik moeten kunnen krijgen als ze erom vragen. Door deze krant ondervraagde vrouwen zeggen dat ze „meerwaarde” van pijn niet zien. Ze zeggen dat zij moeten kunnen bepalen „waar de grens ligt”, niet de gynaecoloog of de verloskundige.

Zaterdag &cetera:pagina 6