Amerikanen willen deel ASMI kopen

De strijd om de Nederlandse chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) heeft een onverwachte wending gekregen. ASMI zei gisteren dat zijn Amerikaanse rivaal Applied Materials ongevraagd een bod heeft uitgebracht op een deel van de onderneming. Het bod betreft twee onderdelen die zich bezighouden met de ontwikkeling van apparatuur voor chipproductie. De activiteiten behoren tot een divisie van ASMI die al enkele jaren ondermaats presteert. Applied Materials heeft laten weten 400 miljoen tot 500 miljoen dollar (320 miljoen euro) te willen betalen. ASMI zegt het bod te bekijken. Rond ASMI speelde zich de afgelopen maanden een strijd af. Alle aandacht ging naar de divisie die apparatuur maakt voor de eerste fase van chipproductie. Enkele grote aandeelhouders, zoals beleggingsfondsen Hermes en Fursa, zijn ontevreden over deze divisie en wilden topman Chuck del Prado ontslaan. De Ondernemingskamer in Amsterdam stak daar vorige maand een stokje voor, maar eiste wel van ASMI dat het met zijn belagers gaat zoeken naar een oplossing.