AK-partij: Hof ondermijnt parlement

De regerende Turkse AK-partij van premier Erdogan beschuldigt het Constitutionele Hof ervan het gezag van het parlement te ondermijnen met het besluit om het verbod op het dragen van een hoofddoek op universiteiten opnieuw in te voeren.

Dat zei de vicevoorzitter van de partij gisteravond na een ruim zes uur durende spoedzitting. Aanleiding voor de zitting was het vonnis, donderdag, van het hoogste Turkse rechtscollege om het dragen van een hoofddoek op universiteiten opnieuw te verbieden.

„De gerechtelijke uitspraak is een directe ingreep in de macht van het parlement. Het is in strijd met de scheiding der machten”, aldus vicevoorzitter Dengir Mir Mehmet Firat. „En het is in strijd met de grondwet.”

In februari stemde het parlement in met afschaffing van een wet die studentes verbiedt op de universiteit een hoofddoek te dragen. Met steun van de nationalistische MHP-partij haalde de AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan met gemak de tweederde meerderheid voor de vereiste wijziging van de grondwet.

De strengseculiere CHP-partij verzette zich fel tegen het besluit en vroeg het Constitutionele Hof om een oordeel. Volgens de partij ging het niet om de hoofddoek, maar werd met deze grondwetswijziging de seculiere Republiek vernietigd door „haar een hoofddoek om te doen”. Donderdag kregen de seculiere oppositiepartijen gelijk van negen van de elf rechters van het Constitutionele Hof.

Premier Erdogan heeft zich niet uitgelaten over het oordeel van het Hof. Wel zei vicevoorzitter Firat dat Erdogan dinsdag met het parlement over de kwestie wil praten.

Turkse kranten beschrijven de uitspraak als „de grootste politieke nederlaag” van de AK-partij sinds die in 2002 aan de macht kwam. De partij behaalde bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar een grote overwinning (47 procent van de stemmen), mede met een pleidooi voor afschaffing van het hoofddoekverbod.

Intussen groeit door deze uitspraak de kans dat het Constitutionele Hof binnenkort de AK-partij zal verbieden. De Turkse procureur-generaal beschouwt de AK-partij als „het brandpunt van anti-seculiere activiteiten” en heeft het Hof gevraagd om de partij te verbieden en 71 van haar leden, onder wie premier Erdogan en president Abdullah Gül, vijf jaar lang het lidmaatschap van een politieke partij te ontzeggen. „een besluit om de AK-partij te verbieden is nu onvermijdelijk” aldus de krant Vatan gisteren. (AP, AFP, BBC)