Zwanenzang van Sidney Pollack is een documentaire

Sketches of Frank Gehry Regie: Sydney Pollack$19,94 ****-

Sketches of Frank Gehry

Regie: Sydney Pollack$19,94 ****

Dat het zijn zwanenzang zou worden, had de deze week overleden Sydney Pollack (1934-2008) vast niet gedacht. Bovendien is de eerste documentaire die de regisseur van klassiekers als Three Days of the Condor en Tootsie fris en energiek als van een filmmaker in de kracht van zijn kunnen.

Sketches of Frank Gehry (in Nederland beperkt in de bioscopen uitgebracht en te zien geweest op het Filmfestival Rotterdam) is niet alleen een portret van de wereldberoemde architect. Gehry tekende (‘knutselde’, zo zien we in de film) niet alleen aan de skyline van Chicago en ontwierp imposante gebouwen als het Guggenheim Museum in Bilbao en The Disney Concert Hall in Chicago, hij was ook een intieme vriend van de regisseur.

De band tussen beide mannen wordt meteen duidelijk: Mr. Mainstream Pollack wilde films maken voor een groot publiek en Gehry vond dat elke wereldstad een voor het publiek toegankelijk gebouw van zijn hand verdiende.

Het door Gehry gevolgde motto ‘vorm volgt functie’ geldt dus evenzeer voor Pollack. Het gaat ook op voor deze film die letterlijk en eenvoudig een gesprek tussen twee geestverwanten is over „dat kleine kiertje in de commerciële wereld waar je als kunstenaar het verschil kunt maken.”

    • Dana Linssen