Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Zelfverzekerd debuut met een beetje weinig karakter

cd pop The Kevin Costners: Come On In Excelsior ***
cd pop The Kevin Costners: Come On In Excelsior ***

cd pop

The Kevin Costners: Come On In

Excelsior ***

Het debuut van de Nederlandse band The Kevin Costners is verwarrend. Er zijn ijzersterke momenten, zoals het punt in het refrein van Laid Me Love Me waarop de stem van voorman Joris van der Meulen overslaat en vurig uithaalt. Of de Queens Of The Stone Age-achtige bas-break in Too Hard Won, die eindeloos had mogen duren. Daar staat tegenover dat de drumpartijen in beide nummer nogal log klinken, en de gitarist weinig verrassende dingen doet – wat wel zou moeten in zo’n door gitaar gestuurde band. Als debuut is Come On In zelfverzekerd in stijl en presentatie, met rake koortjes, stevige omlijsting, en affe nummers. Van der Meulen is bovendien een innemende zanger met een duidelijk geluid. Maar de nummers vragen meer karakter. Daar is slotstuk The Lights een geslaagd voorbeeld van: een fraai trage ballade met blikkerig vervormde zang en melancholische akkoorden.

The Kevin Costners treden op: 14/6 Merleijn, Nijmegen, 15/6 Op De Toffel-festival, Vierlingsbeek; 24/6 Desmet, A’dam. www.thekevincostners.com