Woede na afblazen kerstfeest bij GVB

Bij het GVB in Amsterdam-Noord is beroering ontstaan over de viering van het kerstfeest. De vestigingsdirectie weigert tot woede van het personeel om de grote zaal in de garage dit jaar ter beschikking te stellen voor het kerstfeest dat al een halve eeuw wordt gevierd.

Volgens de personeelsvereniging VTN vindt de directie „de multiculturele vertegenwoordiging” op het huidige kerstfeest „eenzijdig”. De directie zou in plaats daarvan „een algemeen multicultureel feest” willen geven. Woordvoerder Brit Wijkniet van het GVB ontkent dat de andere opzet van het feest iets te maken heeft met de moslims onder de ongeveer 400 personeelsleden: „Er wordt nog steeds Kerst gevierd, maar dan op de eindpunten van de tram- en buslijnen.”

Voorzitter Gerrie Geldhof van de ondernemingsraad kwalificeert deze uitlating als onzin. Geldhof heeft naar zijn zeggen gesproken met de directie: „Daarbij is het multiculturele argument wel degelijk gebruikt. Wat de VTN schrijft over het directiestandpunt klopt gewoon.” Bij de VTN zijn bijna alle personeelsleden aangesloten en het merendeel van de leden bezoekt volgens Geldhof het jaarlijkse kerstfeest: „Ook vele allochtone medewerkers.”

De personeelsvereniging heeft het kerstfeest al lang geleden een multicultureel karakter gegeven, zegt Geldhof.

De personeelsvereniging is met steun van de ondernemingsraad en de vakbond Abvakabo FNV een handtekeningenactie begonnen. Daarbij wordt gepleit voor „deugdelijk overleg” tussen de VTN en de directie en voortzetting van de samenwerking. In essentie draait het conflict namelijk niet om het kerstfeest, zegt Geldhof. Het gaat erom dat de directie de VTN op een zijspoor heeft gerangeerd. „De directie stelt niet langer een bus beschikbaar voor de personeelsuitjes en geeft geen namen meer door van zieke werknemers – aan wie wij altijd een fruitmand stuurden. En de VTN mag ook geen recepties meer organiseren voor jubilerende werknemers.”