Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Ruimtevaart

Wernher von Braun

Rob van den Berg stelt in zijn bespreking van de biografie van Wernher von Braun (Boeken, 30.05.2008) dat dat Von Braun met de andere leden van de Verein für Raumschiffahrt `een pact met de duivel` had gesloten toen hij net 20 was, omdat hij zich liet subsidiëren en helpen door het Duitse leger. Dat een aankomend ingenieur `wordt ingelijfd voor de ontwikkeling van raketten met chemische wapens` is ronduit onzinnig. Von Braun heeft zich later met de V2 en varianten bezig gehouden, maar niet met de oorlogskop. Overigens een relatief onschuldig explosief. Bij de explosie van de oorlogskop in de V-2 kwam aanzienlijk minder energie vrij dan bij het in elkaar klappen van de lege huls wanneer de V-2 de grond raakte.

Von Braun was zeker een opportunist; of hij a-politiek was valt te betwijfelen. Van den Berg vervolgt: `Waar hij (biograaf Neufeld) Von Braun niet spaart in de analyse van diens gedrag in WO II, knijpt hij een oogje dicht waar het gaat om het opportunisme van de Amerikanen`. En Von Braun werd de wapenindustrie 'ingezogen' door zijn fascinatie voor ruimtevaart en raketten. Als je land in oorlog is, kom je daar niet zo makkelijk uit, en als je een opportunist bent zoals Von Braun waarschijnlijk was, zal je daar ook geen moeite voor doen. Merkwaardig is daarom de uitspraak over Von Braun `Toch stond hij nooit terecht als oorlogsmisdadiger`. Nee natuurlijk niet. Als iedere opportunist als oorlogsmisdadiger moet worden veroordeeld zal onze Tweede Kamer heel leeg worden.