Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Wellers stem bindt de stijlen

cd britpop Paul Weller: 22 Dreams V2 ****
cd britpop Paul Weller: 22 Dreams V2 ****

cd britpop

Paul Weller: 22 Dreams

V2 ****

De onlangs 50 geworden Paul Weller geniet respect als modfather van alle Britpopgroepen, maar ook van de Nederlandse rocktrots Moke die hij op weg hielp met advies en daden. Na zijn flirt met Amsterdam die de albums Studio 150 en As Is Now opleverde, is Weller terug op het Engelse platteland waar hij het veelkleurige, bijna zeventig minuten lange 22 Dreams opnam. Graham Coxon van Blur en Noel Gallagher en Gem Archer van Oasis kwamen helpen, maar in essentie maakte Weller de cd samen met zijn gitarist Steve Cradock. De ontspannen sfeer leidt tot een veelheid van stijlen, van soul tot folk en van rock tot elektronisch experiment. Samenbindende factor is zijn doorleefde stem, die zich even makkelijk rond de ballade One bright star wikkelt als een stuwende functie vervult in Push it along. De cd bevat enkele van Wellers meest psychedelische uitstapjes, met name de Oasis-samenwerking Echoes around the sun en de geluidscollage 111. Het wonderlijke is dat deze muzikale lappendeken bij elkaar een onverwacht coherent geheel oplevert, zoals de Witte Dubbelelpee van The Beatles dat ook was.