Wat heb je nodig

Locatie: Nachtdierenhuis ‘Jungle by night’ in Artis

Paul van der Linden (45), werkt bij Volkshuisvesting

Wat doe je hier?

Vroeger durfde mijn zoontje hier niet naar binnen, maar hij heeft zijn angst overwonnen en nu vindt hij het geweldig. Tenminste, zolang ik met hem mee ga.

Ben je gelukkig?

Mij hoor je niet klagen. Maar als ik beroemdheden zie, denk ik: het moet toch wel fijn zijn om alles te kunnen doen en laten wat je wilt.

Wat heb je nodig om gelukkig te worden?

Onafhankelijkheid. Niet alleen financieel, maar ook qua bewegingsruimte. Toen ik dertig was, had ik dat. Drie maanden heb ik met een backpack door Azië gereisd. Eigenlijk was dat de gelukkigste tijd van mijn leven. Ik ben blij dat ik die tijd heb mogen meemaken.

Rowena Kelly (29), ontwerpster

Wat doe je hier?

Spannend, dachten we toen we het bordje ‘Jungle by night’ zagen. Maar ik vond het niks, want het was niet eng, er waren geen vleermuizen en het stonk.

Ben je gelukkig?

Ik was vroeger al een heel blij kind, maar ieder leven heeft oneffenheden. Moeilijke examens, vervelend werk. Nu ontwerp ik voor G-Star, maar ik ben de afgelopen vijf jaar vier keer van baan gewisseld. Mijn vorige baas stelde te hoge eisen. Ik raakte overspannen.

Wat heb je nodig om gelukkig te worden?

Een kindje. Ik ga deze zomer trouwen en wil binnen twee jaar zwanger zijn.

Martin Janssen (39), vader

Wat doe je hier? We konden gratis naar Artis, want we hebben bij de Dekamarkt vier bonnenboekjes vol gespaard. Nu willen we alles zien ook.

Ben je gelukkig?

Een paar jaar terug kreeg ik een burn-out. Ik was een binnenvetter, communiceerde niet, maar een psycholoog heeft me geleerd dat het anders kan. Het gaat beter met me. Ik heb een nieuwe vriendin waarmee ik mijn gevoelens wél bespreek.

Wat heb je nodig om gelukkig te worden?

Ik heb een zoontje uit een vorig huwelijk en ik zou hem graag wat vaker zien. Eén keer in de twee weken is te weinig. Maar ja, het moet wel van twee kanten komen, hè. Ik denk eigenlijk niet dat het ooit nog goedkomt.

Iris Klein (34), locatiemanager bij een kinderdagverblijf

Wat doe je hier?

M’n zoontje wilde naar binnen en ik was banger dan hij. Er zwemmen krokodillen rond, maar de hekjes zijn laag. Een kind valt daar zó overheen. Doodeng.

Ben je gelukkig?

Ik beoordeel m’n geluk met een negen.

Wat heb je nodig om gelukkig te worden?

Ik ben een perfectionist, alleen daarom heb ik mezelf een negen gegeven. Ik vind: niets is een tien waard, er kunnen altijd dingen beter. Neem de mentaliteit in Nederland. Ik laat mijn kinderen graag de boodschappen op de band leggen, maar krijg vanuit de rij vaak allerlei verwijten: ‘Schiet op zeg! Kinderen horen niet in de supermarkt!’. Heel jammer.

Ali de Mooy (22), werkt bij een schoonmaakbedrijf

Wat doe je hier?

Ik ben hier voor m’n zoontje Issa, hij is negen maanden.

Ben je gelukkig?

Ik zou mezelf op geluksgebied net een voldoende geven.

Wat heb je nodig om gelukkig te worden?

Ik wil in het leger; mensen helpen in Uruzgan. Ik had me aangemeld bij de landmacht, maar twee weken voor het sollicitatiegesprek werd Issa geboren. Toen heb ik maar afgebeld, want mijn vrouw wil absoluut niet dat ik bij het leger ga. Ooit ga ik tóch, dat weet ik zeker. Dan verdien ik geld, koop ik een huis en een dikke auto.

    • Hanna Bervoets