Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Religie

Waarom zie je altijd alleen mannen bij een moskee?

„Ik woon al jaren tegenover een moskee”, schrijft José Nguema uit Utrecht. „En ik verbaas mij al even zo lang over de vele mannen die de moskee in- en uitlopen. Waar zijn de vrouwen? Richten zij zich ergens anders tot Allah?”

Zoals christenen ’s zondags de kerkdienst bijwonen, zo zijn moslims verplicht op vrijdag het middaggebed in de moskee te doen. Althans, moslimmannen. Moslimvrouwen zijn van deze plicht ontheven voor eventuele opvoedkundige taken.

Toch gaan veel vrouwen op vrijdag naar de moskee omdat zij de wekelijkse preek van de imam ook willen horen. De grotere moskeeën in Nederland hebben hiervoor een aparte vrouwenruimte.

Het vrouwelijk bezoek aan de moskee valt misschien minder op, omdat dit vaak een andere ingang dan het mannelijk bezoek gebruikt. Achteraf blijven vrouwen ook niet hangen bij de moskee zoals de mannen, voor wie het vrijdagmiddaggebed ook een sociale gebeurtenis is.

„In Marokko is het wel heel normaal dat vrouwen dagelijks de moskee bezoeken”, zegt imam Muhammad al-Aqil van de Leidse Alhijra-moskee. „In Nederland zijn de moskeeën helaas te klein om ook voor een vrouwenruimte te zorgen. Daar is vaak geen geld voor.” al-Aqils eigen moskee heeft wel zo’n ruimte, mét geluidsinstallatie zodat de preek goed is te horen.

Vrouwen en mannen zullen wel gezamenlijk kunnen bidden in Mekka van de Polder, de eerste Nederlands georiënteerde moskee die momenteel door consultant Mohammed Cheppih wordt opgericht in Amsterdam-Slotervaart. De ‘poldermoskee’ is voor iedereen toegankelijk en het bestuur staat open voor niet-moslims. Er zal in het Nederlands worden gepreekt door ‘switch-imams’ die elkaar afwisselen.

Moslima’s hebben overigens wel wat privileges. Tijdens de menstruatieperiode hoeven ze de vijf verplichte dagelijkse gebeden bijvoorbeeld niet te doen. En dat geldt ook voor jonge moslima-mama’s.