Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

‘Verdonk te veel beveiligd’

Volgens minister Hirsch Ballin (Justitie) geniet Rita Verdonk al bijna een jaar lang teveel beveiliging. De Nationaal Coördinator Terrorismebedreiging (NCTb) schat het dreigingsniveau uit ‘jihadistische netwerken’ sinds juli vorig jaar in als ‘laag tot gemiddeld’. Maar aangezien Verdonk protesteerde, werd het verminderen van haar beveiliging uitgesteld. Dat verklaarde Hirsch Ballin gisteravond in een spoeddebat over de beveiliging van Verdonk. Woensdag liet Verdonk in de talkshow Knevel & Van den Brink weten dat Hirsch Ballin haar dinsdag per brief had meegedeeld dat haar persoonsbeveiliging werd opgeheven. Premier Balkenende had niet gereageerd op haar verzoek te interveniëren. Verdonk moet voortaan zelf haar auto rijden en wordt niet meer omringd door lijfwachten, maar ze behoudt wel ‘begeleiding’: twee agenten volgen haar en bij openbare optredens krijgt ze zonodig lijfwachten. Verdonk zei dat ze zich onveilig voelt, ze heeft haar voorjaarstournee opgeschort. (NRC)