Toename overlast Antilliaan in R’dam

Het aantal door de politie geregistreerde misdrijven en overtredingen gepleegd door Antillianen is vorig jaar in Rotterdam met bijna 10 procent gestegen ten opzichte van 2006. Dat blijkt uit een voortgangsonderzoek dat de gemeenteraad gisteravond heeft besproken.

Politie en justitie schrijven de toename vooral toe aan het eigen strengere optreden, het zogeheten zero tolerance-beleid. Het Rotterdamse stadsbestuur constateert dat de persoonsgebonden aanpak van overlastgevende Antillianen goed werkt. Zo is het drugsgebruik onder deze groep vorig jaar met 32 procent afgenomen, is de werkloosheid flink gedaald en verlaten minder Antilliaanse jongeren de school zonder een diploma.

In Rotterdam wonen circa 20.000 mensen van Antilliaanse afkomst – tweemaal zoveel als in Amsterdam. Antillianen vormen daarmee de op drie na grootste minderheidsgroep in de stad. Van hen maakt 10 procent zich regelmatig schuldig aan criminele activiteiten, bleek vorig jaar uit politiecijfers.

Tegenover de stijging van de kleine criminaliteit staat een afname van het aantal zwaardere delicten, zoals straatroof, mishandeling, verkrachting en vuurwapenbezit. Volgens de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Henk Korvinus weet de politie door persoonlijk contact de criminaliteit onder Antillianen in de kiem te smoren. „Ze gaan andersoortig gedrag vertonen.” Tevreden is Rotterdam echter nog niet. „De afname gaat nog niet hard genoeg”, aldus burgemeester Ivo Opstelten.

De gemeente Rotterdam maakte gisteren eveneens bekend te zullen stoppen met het werven van agenten voor Curaçao. De campagne (kosten 75.000 euro) begon eind november en leverde 140 reacties op. Slechts twee kandidaten bleken over de vereiste startkwalificatie te beschikken. Opstelten sprak gisteren van „een mislukking”.

Rotterdam beoogde minimaal vijftien kandidaten te werven voor een eenjarige opleiding op Curaçao, waar het politiekorps (650 agenten) al jaren onder zware druk staat. Een reclamecampagne met teksten als ‘Help je oma veilig wonen’ moest geïnteresseerden over de streep trekken.