Televisie Voorkeur

De serie natuurdocumentaires World’s deadliest animals begint vanavond met een aflevering over een van de gevaarlijkste dieren in Azië, de koningscobra, die een lengte van ruim vier meter kan bereiken. National Geographic, 18.00-19.00u. Foto NGC. Habu Pit Viper poised to strike NGT;National Geographic

actualiteiten

EénVandaag. Reportage n.a.v. een verhaal in Nieuwe Revue over de Chinese geheime dienst in Nederland, die probeert kritische Chinezen die hier wonen de mond te snoeren. Vier dissidenten tegen wil en dank vertellen over afluisterpraktijken en bedreigingen. Ned.1, 18.20-18.35u.

Gesprek met de minister-president. Premier Balkenende licht het kabinetsbeleid toe. Ned.1, 18.35-18.45u.

Netwerk. Reportage over journaliste en schrijfster Karin Kuiper, de weduwe van de in 2005 overleden schrijver en activist Karel Glastra Van Loon. In september verschijnt haar boek over rouwverwerking Je mag me altijd bellen. Ze heeft ook een documentaire gemaakt over een Birmees vluchtelingenkamp in Thailand, op de grens met Birma. In 2003 verbleven Karel en Karin met hun twee kinderen en de derde op komst, in het grensplaatsje Mae Sot. De verhalen die ze daar optekenden, vormden de basis voor de roman De Onzichtbaren van Karel Glastra van Loon. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Item over prins Bernhard die tegen alle wettelijke regels in vele honderdduizenden euro’s voor zichzelf wist los te peuteren van de Nederlandse en Duitse overheid. Dit met medewerking van meerdere ministers. En een reportage over onrust bij de gastouderopvang, naar aanleiding van de aangekondigde bezuinigingen op de kinderopvang. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

FC Het Gesprek EK special. Frits Barend praat met Johan Cruijff over het EK en Ajax. Het Gesprek, 20.30-22.00u.

Knevel & Van den Brink. In ieder geval te gast: historicus en Amerika-specialist Maarten van Rossum over Barack Obama en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ned.1, 23.00-23.55u.

Fridaynight with Jonathan Ross. Gasten zijn acteur en komiek Robbie Coltrane, Rachel de Thame, presentatrice van Gardeners’ World, en tennisser Andy Murray (die vorige week niet ver kwam in het toernooi van Roland Garros). BBC 1, 23.35-0.35u.

documentaire

Zembla: Zó wordt Nederland Europees kampioen. Elf tips voor bondscoach Marco van Basten, gedestilleerd uit wetenschappelijk voetbalonderzoek. Samen met de Universiteit Groningen analyseerde Zembla ruim zestig interlands van het Nederlands elftal. Er is een studie gemaakt van strafschoppen, hoekschoppen, opstelling, vrije trap, wissels en nog veel meer. Jong Oranje-trainer Foppe de Haan en Arrigo Sacchi, trainer van AC Milan toen Van Basten daar triomfen vierde, lichten het onderzoek toe. Ned.2, 21.20-22.00u.

The Art of Football from A-L. Eerste deel van tweedelige documentaire uit 2005 waarin John Cleese een andere kijk op de voetbalwereld biedt. Aan het woord komen sterspelers als Ronaldino en Beckenbauer. Ook Nelson Mandela, Günter Grass, Bono en andere markante persoonlijkheden geven hun visie op het spel. Ned.2, 22.50-23.50u.

informatief

Werken aan Werk: Affiches. Op 15 mei 2003 werd in Hoorn het nieuwe Affiche Museum geopend. Gesprek met één van de oprichters van het museum, onder meer over de eerste tentoonstelling over vervoer over land, een onderdeel van een drieluik met als thema ‘vervoer’. In het programma ook een ontmoeting met Anton Beeke terwijl die een affiche voorbereidt en ontwerpt voor Toneelgroep De Theater Compagnie. Ned.2, 19.50-20.25u.

The money programme: The profits of the gloom. Reportage over mannen die flink van de slechte economische situatie profiteren: deurwaarders, pandjesbazen en specialisten op het gebied van bedrijfsliquidaties. Ook bedrijven die alledaagse diensten goedkoper aanbieden dan de grote concurrenten (in Nederland bijvoorbeeld koeriersdiensten die post bestellen) zien hun omzet stijgen in het huidige economische klimaat, waarin de consument veel kostenbewuster is. BBC 2, 20.00-20.30u.

cultuur

Alexei Sayle’s Liverpool: Pride and protest. Programma over de aard van de Liverpudlian, ook wel scouser genoemd. Trotse mensen die het nooit toe zullen geven als zij ongelijk hebben. Toen de komiek Alexei Sayle zijn geboortestad enkele jaren geleden belachelijk maakte, moest hij beveiliging inhuren. BBC 2, 22.00-23.00u.

amusement

Have I got news for you. Satirische nieuwsquiz met de Britse journalist en dichter Ian McMillan en presentatrice Kate Silverston, de vaste teamcaptains Paul Merton en Ian Hislop. De quiz wordt geleid door gastvoorzitter Jeremy Clarkson, autojournalist bekend van Topgear. BBC 1, 22.00-22.30u.

Grijpstra & De Gier: Fijne wedstrijd. Nederlandse politieserie. Grijpstra (Jack Wouterse) ondervindt aan den lijve dat een seksshop op de Amsterdamse Wallen foute sekspillen verkoopt. Hij wil de eigenaar van de winkel flink aanpakken, maar dan valt er een dode. Met Waldemar Torenstra als De Gier. RTL 4, 22.50-23.50u.

sport

Tennis Roland Garros. Rechtstreeks verslag van o.m. de halve finales van de mannen in de open Franse kampioenschappen in Parijs. Ned.1, 13.00-17.55u. Samenvatting 18.45-19.00u.

Sporza: Golden League in Oslo. Samenvatting van de vandaag gehouden atletiekwedstrijden. België 2, 23.05-23.55u.