Syclops combineert contrabas en en synthesizers

cd dance Syclops: :I’ve Got My Eye On You ****-

cd dance

Syclops: : I’ve Got My Eye On You ****

In de dance is het een lange traditie: spelen met identiteiten. Danceproducer Maurice Fulton, ook bassist in de band van Jimi Tenor, houdt er een handvol pseudoniemen op na. Deze keer moeten we geloven dat Syclops een band is, bestaande uit drie Finnen met exotische namen. Maar Fulton eigent zichzelf alle credits toe voor productie, arrangementen en composities.

Intussen is I’ve Got My Eyes On You een imposante plaat, waarop gespeeld wordt met de spanning tussen elektronica en akoestische instrumenten. Een elastische contrabaslijn wordt neergelegd over een dansritme, percussie siert de groove op en een moddervette, ouderwets analoge synthesizer levert knorrende bassen. Dat gaat helemaal goed op prijsnummer Mom, The Video Broke: eerst een losjes, jazzy klinkend drumstel, dan een magistrale overgang naar zo’n machinale doch uitnodigende housebeat en daaroverheen een uitzinnige bassynthesizer-excursie.

In het web van invloeden, waarin disco, dub, techno, house en punkfunk al coëxisteren, past fusion à la Weather Report ook nog wel.

    • Jacob Haagsma