Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Verkiezingen

Speculaties over Hillary’s toekomst

Morgen spreekt Hillary Clinton haar steun uit voor Barack Obama’s kandidatuur.

Nu al lijkt Clinton te hengelen naar de ‘next best’- functie van vicepresident.

Het einde is nabij. Hillary Rodham Clinton zal morgen haar steun uitspreken voor Barack Obama als presidentskandidaat van de Democraten in november. Er zijn aanwijzingen dat zij mikt op het vicepresidentschap onder Obama. Maar de Democratische presidentskandidaat houdt de boot vooralsnog af.

Clinton wekte de woede van aanhangers door haar toespraak, dinsdagavond, toen Obama voldoende afgevaardigden had verzameld om de nominatie zeker te stellen. Ze weigerde haar nederlaag te erkennen en prees Obama en zijn vrijwilligers slechts „voor alles wat zij hebben bereikt”. Maar ze zei ook dat ze de stem wil blijven van haar eigen miljoenen kiezers, en wekte volgens critici zo de indruk een slecht verliezer te zijn.

Een van haar bekendste aanhangers in New York, Congreslid Charlie Rangel had moeite nog geduld op te brengen voor Clinton. „Ik heb beloofd dat ik haar tot het einde steun. Het probleem is alleen dat ik niet weet wanneer ze er in godsnaam een einde aan maakt.”

Sinds dinsdagavond lobbyen gezichtsbepalende aanhangers voor haar kandidatuur voor het vicepresidentschap. Ook Clinton zelf liet al doorschemeren belangstelling te hebben voor die functie. Gouverneur Ed Rendell van Pennsylvania, een van haar steunpilaren in de campagne, vindt het onkies dat Clinton haar machtspositie gebruikt voor een claim op het vicepresidentschap. „Je onderhandelt niet met de man die net is aangewezen als kandidaat”, zei Rendell, die er op wees dat Clinton „een te grote persoonlijkheid” heeft voor een bijrol als vicepresident.

Obama heeft voorlopig een einde gemaakt aan alle speculaties door een commissie van drie in het leven te roepen die antecedentenonderzoek zal doen naar zijn mogelijke running mates. Een van die commissieleden is Caroline Kennedy, de dochter van John F. Kennedy. Daarmee liet Obama indirect blijken dat hij niet van plan is op korte termijn een vicepresidentskandidaat te benoemen.

The Wall Street Journal meldde gisteren bovendien dat Clintons campagneteam problemen voorziet met het antecedentenonderzoek van Bill Clinton. Hij was de afgelopen jaren betrokken bij ondoorzichtige handeltjes in onder andere Saoedi-Arabië en Qatar. Een anonieme medewerker van Clinton zegt in The Wall Street Journal dat de ex-president nooit bereid zal zijn zich te onderwerpen aan onderzoek naar deze zaken, wat Obama kan aanwenden om Hillary Clinton te weigeren als zijn running mate.

Clinton nam een deel van het gemopper over haar weg door Obama op de jaarlijkse conferentie van de Israëllobby woensdag te prijzen als „een vriend van Israël”. Door zijn voorkeur voor onderhandelingen met Iran wordt Obama door veel Amerikaanse joden gewantrouwd.

Overigens bestaat bij waarnemers van de campagne nog steeds argwaan over de ware bedoelingen van de Clintons. Dinsdag verspreidde het campagneteam ook al berichten dat Clinton haar nederlaag zou toegeven, maar deze werden later op de dag ingetrokken en vervolgens ontkend. Uit de tekst van het persbericht van woensdag werd niet duidelijk of ze haar campagne stopzet dan wel opschort. In het laatste geval zou ze zich het recht voorbehouden haar campagne later weer op te pakken.

Voor Obama is de omgang met Clinton een mijnenveld de komende weken. In Washington gaan weinig insiders ervan uit dat hij Clinton als running mate wil. Echtgenote Michelle Obama heeft enkele malen laten merken dat ze Hillary Clinton veracht. En de jonge kiezers die Obama massaal bij de politiek heeft betrokken door ze politieke vernieuwing te beloven, zouden hun vertrouwen kunnen verliezen als hij Clinton, representant van het ‘oude Washington’, als running mate neemt.

Maar Obama heeft geen zekerheid over het effect van de langdurige campagne op het electoraat. Sinds medio februari stemde een meerderheid van vrouwen, laaggeschoolde arbeiders, ouderen en latino’s in elke voorronde op Clinton. Zij wijst deze groepen nu aan als de kiezers die zij vertegenwoordigt, en na een half jaar onafgebroken primaries kan niemand zeggen of Obama deze groepen terug kan winnen in november.

Clinton mag haar campagne dan stopzetten, ze is nog lang niet uit het leven van Barack Obama verdwenen.

Lees het weblog van Tom-Jan Meeus op: nrcnext.nl/race08