Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Soldatenkookstel zolang de voorraad strekt

Kip bekijkt Optimus no 3, op de grond Säkerhets Tändstickor lucifers. benzinebrander kooktoestel Foto Wouter Klootwijk rubriek De Keuken
Kip bekijkt Optimus no 3, op de grond Säkerhets Tändstickor lucifers. benzinebrander kooktoestel Foto Wouter Klootwijk rubriek De Keuken Klootwijk, Wouter

Bij aankoop van een pannenset een keuken cadeau. Een stunt van Fissler, een Duitse pannenfabrikant. De Belgische pannenfabriek Demeyere doet het Fissler na. Ook Demeyere geeft bij een paar pannen een keuken weg. Lolbroeken. Het gaat in beide gevallen om een karretje. Een zogenoemde buitenkeuken. Een commode niet om een baby op te verschonen, maar om worst op te schroeien. Aldi verkoopt ze ook weer. Lidl had ze eerder, Gamma heeft ze, alle tuincentra hebben ze in maten en soorten en sommige kookwinkels hebben heel dure. Er moet een gasfles aan gekoppeld worden, dan kun je koken en bakken, buiten. Riskant om als gerenommeerd pannenmerk te stunten met zo’n gasstelletje, je kan maar zo van je geloof vallen in de kwaliteit van de pannen. Cadeaus zijn verdacht.

Merkwaardig aan het kookkarretje is dat je het zo dicht bij de achterdeur gebruikt dat je net zo goed binnen de dingen warm kunt maken die je buiten avontuurlijk op wilt eten. Ze zijn ongeschikt om mee op reis te nemen en zou je dat toch doen, achterin een bestelbus en het karretje de Veluwe op rijden, dan zie je pas goed wat een bespottelijk ding het is. Ruig koken in de wildernis op een keurig wagentje om hotdogs mee uit te venten.

Ik ben van de Primus-generatie. Fietsen met het hele gezin, de Primus in de fietstas van vader. Vermoedelijk aten we macaroni. Of bonensoep. Heerlijk. De macaroni op zich al. Maar dan dat je het mag eten in het gras langs vliegbasis Deelen waar de ene straaljager na de andere landt en doorstart. Misschien vind ik het daarom in eethuizen zo vervelend. Het gerecht gaat wel, maar dat je het daar ook op moet eten.

Mijn vader werd gearresteerd bij het vliegveld en een paar uur verhoord. Het had gekund natuurlijk, spionnen vermomd als gezinnetje met een Primus.

Buiten je eten maken, overal waar het je uitkomt; als het je eenmaal bekoort, blijf je het doen, of ernaar verlangen. Daarom heb ik de Optimus no. 3 besteld die avonturenwinkel Qvist in Zwolle aanbiedt zolang het voorraadje strekt. Bijna 100 euro. De onlinewinkel heeft er nog een stuk of tien (www.qvist.nl). Ik vond ook een ander partijtje. Op Marktplaats biedt ene Marcel uit Valkenswaard een weinig gebruikte Optimus no. 3 aan voor 60 euro en nieuwe voor 75. Hij heeft er nog 15, e-mailt hij.

Het is een grote brander, 34 centimeter hoog, geschikt voor forse pannen en veel soldaten. Ze komen van het leger, zijn nooit gebruikt en omdat er geen oorlog komt kunnen ze weg.

Wat moet je er mee? Hetzelfde als wat je moet met het potsierlijke karretje van de Aldi. Op koken, buiten. Ik wou weten hoe hij ook weer rook, vroeger, die van mijn vader. Nog net zo. Hij stinkt even voor hij goed op gang is. Dan brandt hij schoon. En wat een juweel is het meteen al als hij uit de doos komt. Wat konden ze voorheen toch aanstellerijloos goeie apparaten maken. Hij brandt op petroleum. Niet meer courant voor huishoudelijk gebruik, maar alle vliegtuigen vliegen er nog op; kerosine. Ik kon petroleum tanken bij BP in Purmerend.

Er zijn moderne zwerverskooktoestellen die allesbranders worden genoemd. Ze doen het op elke brandbare en vluchtige vloeistof, zegt de reclame. Geloof het niet. Ik probeerde er een paar op zonnebloemolie waarin ik oliebollen had gebakken. Het ging niet.

Na een kleine ingreep lijkt me de klassieke Primus er geschikt voor. Maar welke ingreep?

Wouter Klootwijk