Selectie Theater & Dans

Ciske

Met zeven prijzen is Ciske de Rat maandag de grote winnaar geworden van de John Kraaijkamp Musical Awards. In de musical keert Danny de Munk terug in de rol die hem beroemd maakte. Als Cis de oorlogsheld blikt hij terug op zijn gewelddadige jeugd. De nieuwe liedjes van Henny Vrienten zijn even goed meezingbaar als de oude filmhit Ik voel me zo verdomd alleen. Regisseur Paul Eenens heeft alle elementen verbluffend mooi in balans gebracht: sentiment, volkse vrolijkheid, emoties, gulle grappen. Tournee t/m 14 dec. Info 0900-3005000 of www.ciskederat.nl.

Javier Guzman

Wakker worden uit een verslaving is als het aanfloepen van het tl-licht in een disco die gaat sluiten: ontnuchterend. Dat zegt Javier Guzman in zijn nieuwe programma Delirium. Daarna begint hij te vertellen over zijn eigen verslavingen - roken, blowen en zuipen - en de ontwenningskliniek die hem daarvan afhielp. Met als schrijnend gevolg dat het leven nu veel minder kicks te bieden heeft. „Ik zie tegenwoordig alles in tl-licht, en dan blijft er geen enkele illusie meer over.” Tournee t/m 22/6. Inl. 020-6228074, www.standupcomedy.nl

De eenzame weg

De Theatercompagnie speelt De eenzame weg van Arthur Schitzler. Hoewel geschreven in 1904 gaat het op treffende wijze over de babyboomgeneratie. Schnitzler toont een oude vriendengroep van kunstenaars. Regisseur Theu Boermans plaatst zijn spelers op een zwarte skatebaan die dwars door de zaal golft. Bob Dylan, bard der babyboomers, begeleid hun machteloze handelen. 6-7 juni Compagnietheater Amsterdam. Inl 020-5205320, www.theatercompagnie.nl

Long Day’s Journey into Night

Het Nationale Toneel speelt het familiedrama Long Day’s Journey Into Night van Eugene O’Neill. Regisseur Maaike van Langen bouwt de spanning in een sobere, melancholisch blauwe woonkamer zorgvuldig op. Hoe meer de familieleden elkaar aandoen, des te meer sympathie het publiek voor hen krijgt. Vooral Ariane Schluter als de moeder intrigeert: een lieflijk kostschoolmeisje en een bitch, een op morfine trippende slaapwandelaarster en een helderziende. 6-7 juni Nationaal Toneel Gebouw, Den Haag. Inl 070-3181444 en www.nationaletoneel.nl.

Maria Goos

Het tweeluik Nu even niet / Nu even wel (2001/2003) van Maria Goos is op tournee. In Nu even niet – een voorstudie van Cloaca – zijn we aanwezig bij een maandelijkse eetclub van vier oude studievrienden. Nu even wel is het vervolg en de vrouwelijke evenknie: een weduwe, haar zuster en vriendin komen bijeen om de minnares van de overleden echtgenoot te ontmoeten. Goos blinkt wederom uit in briljante, dialogen. 7 Juni Utrecht, schouwburg. Inl 020-6277555 of www.viarudolphi.nl

Inside Out

Mug Met De Gouden Tand speelt de relatiekomedie Inside Out, over het lesbische stel Hedwig en Titia, dat in crisis geraakt doordat Hedwig maandenlang in bed blijft liggen met een Ayaan Hirsi Ali obsessie. Hoe wispelturig en verraderlijk is de gunst van het volk. 6-7 juni Brakke Grond, Amsterdam. Inl www.mugmetdegoudentand.nl

Ashton Brothers