Selectie Muziek

Olivier Messiaen

Na de première van de opera Sant François d’ Assise en het Messiaen/Bruckner-concert van het Koninklijk Concertgebouworkest vanavond olv Myung-Whun Chung, gaat de herdenking van de honderdste geboortedag van Olivier Messiaen de komende weken onverminderd door. Morgen is de Zaterdagmatinee vanaf 14u15 (ook live op Radio 4) gewijd aan La Transfiguration de Notre Seigneur Jésus-Christ, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor olv Reinbert de Leeuw res 020 6718345

Ingo Metzmacher dirigeert volgende week twee keer een Messiaen-concert van het Concertgebouworkest met Éclairs sur l’ Au-delà, voorafgegaan door de wereldprtemière van Adam-Interludes van Rob Zuidam, een opdracht van het orkest.

Metzmacher, 13,14 juni 20u14 Concertgebouw Amsterdam (22 juni op Radio 4). Op 19, 20 en 21 juni 20u15 dirigeert Mariss Jansons de monumentale Turangalîla-symfonie (29 juni op Radio 4) res 020 6718345

Premières in het Conservatorium

Het Nieuw Ensemble presenteert in het Concertgebouw en in het nieuwe Conservatorium van Amsterdam, naast de nieuwe Openbare Bibliotheek bij het Centraal Station, elf nieuwe composities van de jongste generatie componisten, voortgekomen uit een practicum met dirigent Lucas Vis en artistiek leider Joël Bons. De concerten worden gegeven in de Kleine Zaal (gratis lunchconcert 12u30-13u) en in de Haitinkzaal van het Conservatorium 20u30, ook gratis).

Anton Kuerti

De Canadese pianist Anton Kuerti vervangt zondag in de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw Murray Perahia, die nog steeds last heeft van een duimblessure. Kuerti speelt Beethoven: de sonates nrs 26 ‘Les Adieux’ en 23 ‘Appassionate’ en de 33 Variaties op een thema van Diabelli. 8 juni 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345

Yannick Nézet-Séguin

De aankomende nieuwe chef van het Rotterdams Philharmonisch Orkest Yannick Nézet-Ségui, vanaf september de opvolger van Valery Gergjev, dirigeert in De Doelen een concert met De aankomst van Otto Ketting, het Pianoconcert in G van Ravel met solist Yundi Li en de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj. 13, 15 juni 20u15 De Doelen Rotterdam res 010 2171717

La Commedia

De nieuwe filmopera La Commedia van Louis Andriessen en regisseur Hal Hartley gaat 12 juni in première bij de Nederlandse Opera in het Amsterdamse theater Carré. De teksten zijn ontleend aan onder meer Dante, Vondel en het Oude Testament, Reinbert de Leeuw dirigeert de uitvoering door Asko en Schönberg Ensemble, de Synergy Vocals, het kinderkoor De Kickers en vier solisten. 12 t/m 18 juni 20u Carré Amsterdam res 020 6255455

Orgeldag Leiden

Op de 24ste Leidse Orgeldag worden 7 juni tijdens een wandeling zes orgels in zes kerken bespeeld door Leidse organisten. De gratis dag begint om 10u bij de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1. Inl. Stichtingorgelstadleiden.nl

Nederlandse koormuziek

Het Groningse kamerkoor Tirana zingt koormuziek van Nederlandse componisten, van Josquin des Prez en Sweelinck tot Röntgen en Beeftink. 7 juni 20u30 Lutherse Kerk, Haddingestraat 23 Groningen; 8 juni 15u Nicolaïkerk Wijkstraat 32, Appingedam Inl. www.kamerkoortirana.nl